Maia Sandu: „Trebuie să oprim practicile ilegale care au devenit normă - favorurile, abuzul, folosirea serviciului în interes personal, foloasele necuvenite”

Cornelia Cozonac
18/11/2021

„Trebuie să oprim practicile ilegale care au devenit normă - favorurile, abuzul, folosirea serviciului în interes personal, foloasele necuvenite. A venit timpul să lucrăm împreună pentru a corecta mersul lucrurilor în țara noastră. Astfel vom putea construi împreună un stat funcțional și o țară prosperă, unde toți oamenii au șansa să trăiască bine. Iar într-o țară prosperă, și oamenii din justiție o duc bine și sunt respectați”, a declarat președinta Maia Sandu, joi, la deschiderea Forumului pentru reformarea justiției și combaterea corupției. 

Șefa statului i-a avertizat pe angajații din sistemul judecătoresc și din domeniul organelor de drept că aceste reforme sunt inevitabile și orice opoziție la acest proces nu-i va face decât pe cetățeni decât să piardă și mai mult încrederea în sectorul Justiției, „încredere și așa foarte greu de recuperat”. ea a dat asigurări că mecanismul evaluării performanțelor și al verificării integrității fiecăruia în domeniu va fi pus în funcțiune.

Redăm în întregime discursul președintei Maia Sandu la deschiderea Forului pentru reformarea justiției și combaterea corupției: 

„Astăzi, Republica Moldova are șansa reală de a face schimbări profunde, sistemice, în domeniul justiției. Reformarea acestui sector este prioritatea numărul unu a guvernării, dar și a cetățenilor. După mai multe încercări eșuate de a face ordine în justiție, astăzi avem, în sfârșit, ocazia de a mișca carul din loc. Avem toate premisele pentru asta, inclusiv cel mai important lucru - voință politică. Astăzi conducerea țării - președintele, majoritatea parlamentară, guvernul - își dorește ca instituțiile în domeniul justiției să devină funcționale, independente și să acționeze cu integritate și profesionalism.

Asta a cerut societatea, pentru asta au votat cetățenii și această reformă este datoria noastră față de cetățeni și față de întreaga societate.

Reforma justiției țintește un domeniu anume, dar efectele acesteia vor fi resimțite de toată societatea. Restabilirea încrederii în actul justiției este o precondiție pentru ca oamenii să-și recapete încrederea în statul Republica Moldova. De aceasta depind investițiile în economie, dezvoltarea afacerilor, colectarea impozitelor, calitatea serviciilor publice,  într-un final, calitatea vieții cetățenilor în țara noastră.

Lupta cu corupția este și ea parte din această ecuație. Corupția împiedică dezvoltarea țării, ea este una dintre cauzele principale ale sărăciei cu care ne confruntăm. Prioritatea noastră este lupta cu corupția mare, cu infractorii care au transformat instituțiile statului în surse de rentă și venit personal. Dar acest flagel trebuie eliminat la toate nivelurile.

Trebuie să eliminăm și corupția cu care se confruntă cetățenii zilnic, atunci când solicită un serviciu public. Funcționarii corupți, obișnuiți să bage mâna în buzunarul omului, subminează încrederea omului în stat. 

munca în calea lor spre o viață îndestulată. Aleg, în schimb, câștigul ușor și rapid, de multe ori ilegal sau la limita legii, aleg schemele de corupție sau evaziunea fiscală. Acest proces periculos erodează baza morală a societății noastre și trebuie oprit.

Viitorul țării noastre, prosperitatea oamenilor și a statului depind de capacitatea noastră de a interveni rapid în domeniul justiției și al combaterii corupției, dar și de credibilitatea și caracterul ireversibil al schimbărilor realizate. Sunt procese care trebuie făcute corect, în strictă conformitate cu spiritul legii. Iar noi, ghidați de angajamentul nostru față de cetățeni, suntem deciși să acționăm hotărât și rapid, cu măsuri noi, țintite și eficiente. Schimbările în justiție și în combaterea corupției au început deja și ele vor continua fără nicio ezitare. Și aici am un mesaj pentru angajații din sistemul judecătoresc și din domeniul organelor de drept. 

Aveți acum de făcut o alegere. Dacă decideți să puneți umărul la schimbare, sunt convinsă că transformarea se va produce mai rapid, în interesul tuturor celor implicați și în beneficiul întregii societăți. Împreună, vom putea schimba spre bine mersul lucrurilor în domeniul justiției.

Dacă veți alege să puneți bețe în roate, vreau să vă spun că lucrurile oricum vor avansa pe calea schimbării. Mecanismul evaluării performanțelor și al verificării integrității  fiecărui în domeniu va fi pus în funcțiune. Însă rezistența opusă va determina cetățenii să piardă și mai mult încrederea în sector, încredere și așa foarte greu de recuperat.

Este în interesul nostru comun - și în interesul țării - să lucrăm împreună în procesul dificil de reformare a acestui domeniu important.

Noi nu vrem justiție la televizor. Nu vrem să ajungem în extreme în ceea ce privește desfășurarea lucrurilor în justiție. Noi vrem să fie respectată legea. Toate acțiunile de reformare în sectorul justiției și al combaterii corupției trebuie să consolideze încrederea în justiție și în funcționarea instituțiilor de drept. 

Înțeleg că mulți dintre dumneavoastră, cei care lucrați în sectorul justiției și al combaterii corupției, ați putea fi descurajați de criticile constante pe care le auziți în societate. E dureros să auzi critici față de domeniul căruia ai ales să-i dedici cariera și viața. Pentru a scăpa de această critică, trebuie să facem ordine în sector și să reclădim încrederea în justiție. Azi avem un context politic potrivit pentru a realiza acest lucru.

Știu că majoritatea dintre voi țineți la numele și reputația profesională pe care le aveți, și că ați dori să lucrați altfel decât se lucrează acum. Trebuie să oprim practicile

Corupția distorsionează valorile noastre și ne oferă modele strâmbe, după care se conduc azi unii tineri și adulți laolaltă. Unii oameni nu mai prețuiesc educația și 

ilegale care au devenit normă - favorurile, abuzul, folosirea serviciului în interes personal, foloasele necuvenite. A venit timpul să lucrăm împreună pentru a corecta mersul lucrurilor în țara noastră. Astfel vom putea construi împreună un stat funcțional și o țară prosperă, unde toți oamenii au șansa să trăiască bine. Iar într-o țară prosperă, și oamenii din justiție o duc bine și sunt respectați.

Acesta este îndemnul meu pentru angajații din sectorul justiției: veniți să puneți umărul la schimbarea pe care am inițiat-o. De data asta, vom reuși. Ne vom folosi toată priceperea, resursele și voința politică în acest scop. Progresul în acest domeniu este necesar - și este inevitabil”.

Forumul pentru reformarea justiției și combaterea corupției se desfășoară la Chișinău la 18 și 19 noiembrie. Este organizat de Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova, cu suportul USAID și Ambasadei Suediei la Chișinău. Centrul de Investigații Jurnalistice  este partener media al acestei activități. 

Cornelia Cozonac
18/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii