Mama lui Igor Dodon, citată la procuratură. Tranzacțiile cu terenuri în familia fostului președinte

Ilie Gulca
13/07/2022
Igor Dodon și mama sa, Galina Dodon. Foto: agora.md

PSRM se declară „profund indignat” în legătură cu citarea la procuratură a mamei fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2020, Galina Dodon i-a vândut fiului său, Alexandru Dodon, terenuri în valoare de 344.325 de lei.

„Persecutarea membrilor familiei fostului șef de stat demonstrează încă o dată că dosarul împotriva lui Igor Dodon a fost deschis la comandă. Scopul final al acestor acțiuni este de a pune presiune asupra Partidului Socialiștilor”, se menționează într-un comunicat al formațiunii.

Mama lui Igor Dodon, Galina Dodon, este consilieră locală, la al doilea mandat, din partea Partidului Socialiștilor, în Sadova Călărași.

Conform declarației de avere și interese personale a Galinei Dodon pentru anul 2020, consiliera a indicat că a obținut 344.325 de lei din vânzarea unor imobile către Agrofactory SRL, firma fiului său, Alexandru Dodon.

În aceeași declație, Galina Dodon a trecut patru loturi - două agricole și două în intravilan – obținute în 2013.

În declarația de avere semnată la 13 ianuarie 2020, fosta profesoară a declarat 103 terenuri agricole, cu suprafața totală de 28,3 hectare, evaluate la 387.200 de lei.

Părinții lui Igor Dodon au primit gratuit două dintre loturile declarate, cu suprafața de 11 și de 13 ari, de la administrația locală în anul 2000.

Terenurile au început să fie cumpărate în 2013, când au fost achiziționate cinci loturi. Ultimele terenuri, în număr de 12, au fost achiziționate în 2018.

Pe lângă aceste cheltuieli, Galina Dodon a reușit să facă și unele economii. Consiliera a raportat un depozit bancar cu 153,6 mii de lei și două conturi curente, cu 10.770 și 2.721 de lei.

Ziarul de Gardă scria într-o anchetă că pe terenurile procurate de Galina Dodon sunt amplasate mai multe iazuri.

„Mama mea locuiește în Sadova, iar terenurile care sunt înregistrate pe ea sunt în mare parte cote primite de părinții mei după lichidarea întreprinderii agricole colective. Respectiv, e vorba de o moștenire de decenii. O parte din terenuri sunt trecute de pe numele tatălui meu, decedat în 2013, o parte sunt în urma schimbului de terenuri în scop de consolidare, iar câteva au fost procurate. În orice caz, nu este vorba în niciun fel de investiții din banii mei”, a declarat atunci fostul șef al statului.

Într-un clip video pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook la finele anului trecut, președintele Igor Dodon s-a lăudat cu gospodăria mamei sale din Sadova, amenajată ca la carte.

Igor Dodon a fost reţinut pe 24 mai și încarcerat în izolatorul de detenție provizorie al Direcției de poliție a municipiului Chișinău.

Împreună cu el a fost reținut și cumnatul său, Petru Merineanu, fratele Galinei Dodon, învinuit de complicitate la infracțiunile de îmbogățire ilicită ale lui Igor Dodon. Fostul şef al statului a fost plasat în arest la domiciliu, iar cumnatul său, în Penitenciarul nr. 13.

Pe 16 iunie, Galina Dodon a fost audiată de procurorii anticorupție și acuzată de complicitate la îmbogățirea ilicită după ce soțul său.

Ilie Gulca
13/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii