Mandate de arestare pentru Șoigu și Gherasimov

Ilie Gulca
25/06/2024
Fostul ministrul al Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, și șeful Marelui Stat-Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov. Foto: kommersant.ru

Curtea Penală Internațională a emis, pe 24 iunie 2024, mandate de arestare pentru fostul ministru al Apărării al Rusiei, Serghei Șoigu, și șeful Marelui Stat-Major al Armatei Ruse, Valeri Gherasimov, pentru presupuse crime internaționale comise în perioada 10 octombrie 2022 – 9 martie 2023.

Curtea consideră că există motive întemeiate pentru a crede că cei doi suspecți poartă răspundere pentru tragerile cu rachete efectuate de forțele armate ruse împotriva infrastructurii electrice ucrainene din cel puțin 10 octombrie 2022 până cel puțin pe 9 martie 2023. În această perioadă, un număr mare de lovituri împotriva centralelor electrice și substații au fost efectuate de forțele armate ruse în mai multe orașe și sate din Ucraina.

Curtea Penală Internațională a constatat de asemenea că există motive întemeiate pentru a crede că presupusele lovituri au fost îndreptate împotriva unor bunuri civile. Pentru instalațiile care ar fi putut fi calificate drept obiective militare la momentul relevant, prejudiciul și pagubele civile ar fi fost în mod clar mai mari decât avantajul militar urmărit.

Deși conținutul mandatelor este emis „secret”, pentru a proteja martorii și cercetările, ținând cont de faptul că un comportament similar celor doi suspecți pare a fi în curs de desfășurare, Camera a considerat că informarea publicului despre mandate poate contribui la prevenirea comiterii altor infracțiuni.

Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale și, în consecință, jurisdicția sa nu se poate extinde asupra acesteia, iar autoritățile ruse consideră că deciziile instanței sunt nule din punct de vedere juridic.

Pe 17 martie 2023, aceeași curte a emis mandate de arestare pentru Vladimir Putin și Maria Lvova-Belova.

Ilie Gulca
25/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii