Mânzat, pe urmele lui Șalun//Judecătorul care a dispus eliberarea celor doi și deciziile trase „la indigo”

Viorica Mija
17/09/2022
Sursa: magistrat.md

Decizia privind eliberarea avocatului Valerian Mânzat cu patru ani înaintea expirării celor 9 ani de detenție a fost luată de judecătorul de instrucție Ghenadie Comerzan. Cu doi ani mai devreme, judecătorul l-a scos din pușcărie cu cinci ani mai devreme pe proxenetul Alexandru Covali, alias Șalun.

Ghenadie Comerzan este din 2013 judecător de instrucție la Judecătoria Edineț, sediul Briceni. În 2015 a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcţia de vicepreședinte al Judecătoriei Briceni.

Deciziile luate de Ghenadie Comerzan au fost de cel puțin 8 ori contestate, începând cu anul 2011. De fiecare dată însă,  procedurile disciplinare în privința sa erau clasate, iar sesizările calificate ca fiind neîntemeiate. 

Judecătorul nu este deloc sărac. În anul 2021, a declarat un venit obținut la locul de muncă de bază  de aproape 283 de mii de lei. Acesta deține două terenuri agricole dobândite în anul 2020. Totodată, Ghenadie Comerzan este proprietarul unui apartament de peste 66 metri pătrați, cumpărat în anul 2016, cu mai puțin de 47 mii de lei.

Cu calificativul „altă avere imobilă” indică bunuri cu suprafețe impresionante, dar cumpărate la prețuri derizorii în anul 2011 – unul de  426.97 m.p., în valoare de 84 246 lei, iar altul de 731.04 m.p., în valoare de 147 974 lei.

Judecătorul declară și trei autoturisme, ultimul un Mercedes C180, fabricat în anul 1996 și cumpărat în 2012, dar nu indică și prețul de achiziție.

În același timp, Ghenadie Comerzan deține 70 la sută din din capitalul social al societății comerciale „Chihaivis” SRL, cu activitate în sectorul agricol.

Se pare că Ghenadie Comerzan merită titlul de datornic de încredere. Din declarația de avere și interese reiese că justițiarul a intrat plin de datorii în anul 2022: 1 068 833 lei și 25 135 de euro, pe care i-a împrumutat cu rata dobânzii 0%. Acești bani au fost împrumutați de una și aceeași persoană fizică, Ghenadie Sușco. De fapt, din 2019 și până în 2021, Ghenadie Comerzan a împrumutat sume considerabile de la Gospodării Țărănești și persoane fizice, toate cu 0% dobândă. Doar în anul 2019 a contractat două împrumuturi prin intermediul băncilor.

Ghenadie Comerzan l-a eliberat pe avocatul Valerian Mânzat, cunoscut pentru comportamentul său extravagant, pe 7 septembrie, curent.

Supranumit Iubcik, apărătorul a fost reținut în după-amiaza zilei de joi, 2 februarie 2017, într-un dosar de escrocherie. Acesta ar fi estorcat de la o femeie, prin înşelăciune şi abuz de încredere, 20.000 de euro pentru a-i soluţiona o problemă legată de urgentarea transferării soţului acesteia dintr-un penitenciar din Federaţia Rusă în unul din Republica Moldova. 

Anterior, avocatul-vedetă a fost condamnat în luna mai 2015 la nouă ani de privaţiune de libertate în penitenciar de tip închis pentru înscenarea unui accident rutier în vederea obținerii unei compensații de 300.000 de lei de la o companie de asigurări. Dosarul este în proces de examinare la Curtea de Apel, timp în care apărătorul se află în libertate.

Cu doi ani mai devreme, și anume în 2020, judecătorul Ghenadie Comerzan a dispus eliberarea de executarea ultimilor cinci ani din pedeapsă în cazul lui Alexandru Covali, alias Șalun, unul dintre cei mai cunoscuți proxeneți din Republica Moldova, condamnat la 19 ani de închisoare.

Judecătorul a dispus eliberarea din detenție, motivându-și hotărârea prin comportamentul exemplar al lui Covali în detenție. Totodată, acesta ar fi fost deținut în condiții inumane și degradante în Penitenciarul nr. 13 în perioada anchetei. La scurt timp după ce a fost eliberat, Covali a părăsit teritoriul Republicii Moldova.

Alexandru Covali a fost găsit vinovat pentru crearea unei rețele de trafic de carne vie la începutul anilor 2000, inclusiv copii, care își desfășura activitatea pe teritoriile Republicii Moldova, României și Ucrainei.

Victimele, în special fete minore, erau racolate din familiile vulnerabile și forțate să se prostitueze. Fetele care opuneau rezistență sau încercau să evadeze din bordelurile lui Șalun erau pedepsite crunt. Una dintre pedepsele aplicate de Covali era să le tundă chele, apoi le vopsea capul cu verde de briliant, după care erau umilite în fața celor care beneficiau de serviciile bordelului.

Anticoruptie.md a scris că bordelul lui Coval se afla într-o vilă din strada Drumul Taberei 25 din Chișinău și că după arestarea lui Covali, „afacerea” a fost preluată de persoane din anturajul său.

Viorica Mija
17/09/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii