Marina Tauber a fost înregistrată vineri, 29 septembrie, în calitate de candidat pentru funcția de primar al municipiului Bălți. Anunțul a fost făcut de însăși deputata partidului declarat neconstituțional Șor, pe contul său de socializare. Tauber a plasat o fotografie cu carnetul de candidat, din care reiese că va participa la alegeri în postura de independent.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova(CC) a suspendat în data de 28 septembrie articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, până la soluționarea cauzei în fond. Este vorba despre prevederea care restricționează participarea la alegerile locale generale a reprezentanților fostului partid Șor, declarat neconstituțional.
Conform unui comunicat emis de CC, joi, 28 septembrie, Curtea a dispus suspendarea acțiunii articolului 16 alin. (2) lit. e) din Codul electoral, până la soluționarea cauzei în fond.
Contactat de anticoruptie.md, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica, a menționat că decizia nu este una definitivă. „Nu cred ca pot comenta ceva care nu este definitiv. Trebuie să asteptăm decizia definitivă. Tehnic, la moment nu avem această interdicție in Cod, respectiv persoanele care erau sub incidență, pot depune dosarele în cursa electorală. Organele electorale vor analiza fiecare dosar in parte, au termen maxim de 7 zile pentru a se pronunța, sper până atunci să avem o claritate la acest subiect. Dar și pentru alegători, că din punctul meu de vedere, cei mai bulversați sunt alegătorii simpli, care nu înteleg toate aceste piruete juridice”, a spus Postica.
Curtea notează că marți, 3 octombrie 2023, ora 10:00, în sala de ședințe a Curții, va fi examinată sesizarea depusă de către un grup de deputați care făceau parte din Partidul politic Șor, declarat neconstituțional.
Pe 20 septembrie, Curtea Constituțională a suspendat examinarea. Decizia a fost luată, după ce la adoptarea hotărârii s-a constatat paritate de voturi. Astfel, restricțiile de participare la procesele electorale a formațiunilor declarate neconstituționale au rămas în vigoare.
Examinarea sesizării deputaților care au făcut parte din partidul Șor, declarat neconstituțional, a început în data de 14 septembrie. Aceștia au solicitat examinarea constituționalității prevederilor cuprinse în Legea cu privire la restricționarea participării la alegeri, pe un termen cuprins între trei și cinci ani, pentru deputații aleși pe listele formațiunilor declarate neconstituționale.
Hotărârea Curții Constituționale a fost pronunțată după ora 20.00. „Deliberând la 19 septembrie 2023 în Camera de Consiliu, Curtea Constituțională a constatat o paritate de voturi la adoptarea hotărârii”, a spus președintele Curții, Nicolae Roșca. Astfel, examinarea constituționale a articolelor contestate a fost sistată. Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
Partidul Șor a fost înregistrat în noiembrie 2016, în baza unei alte formațiuni pro-ruse - Mişcarea Ravnopravie, condusă de pro-rusul Valeri Klimenco. Formațiunea, condusă de Ilan Șor, condamnat de instanța de apel la 15 ani de închisoare pentru escrocherii în proporții deosebit de mari, a reușit să intre în Parlamentul Republicii Moldova în 2019 și în 2021, cu 11 și, respectiv, 6 deputați. În ambele campanii electorale pentru Parlament, Partidului Șor i-au revenit cele mai scumpe mandate - 895 mii lei în 2021 și 2,5 mln de lei în 2019.
Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat mai multe anchete în care sunt vizate schemele de corupție cu implicarea liderului formațiunii Ilan Șor și a membrilor partidului său. Mai multe detalii în anchetele Profil electoral: Partidul Şor - lider fugar şi candidaţi cercetaţi penal, Cât costă mandatul de deputat în 2021?, Cine sunt deputaţii aleși pe lista Partidului Şor: Probleme cu legea şi implicare în scheme ilegale.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Finanţatori:
Parteneri: