Marina Tauber riscă patru ani de închisoare pentru că a intimidat judecătorii în timpul ședinței de condamnare a lui Ilan Șor

Ilie Gulca
02/04/2024

Unul dintre liderii grupării criminale „Șor”, Marina Tauber, riscă închisoare de până la patru ani sau amendă între 37.500 și 47.500 de lei pentru că a intimindat judecătorii în timpul ședinței de condamnare a șefului său, oligarhul fugar Ilan Șor.

Procuratura Anticorupție anunță că a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond cauza penală de învinuire a Marinei Tauber pe faptul săvârșirii infracțiunii amestecul în înfăptuirea justiției. Procurorul general interimar a deschis dosarul pe 2 mai 2023 în baza unei sesizări a Procuraturii Anticorupție.

Pe 12 aprilie 2023, Marina Tauber, urmărind scopul să împiedice examinarea cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani și să obțină pronunțarea unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei la Curtea de Apel Chișinău.

Mai exact, acțiunea Marinei Tauber s-a manifestat prin intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor care făceau parte din completul de judecată și a procurorului ce reprezenta acuzarea de stat. Ea a folosit difuzorul de mare putere de tip megafon și a amenința completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3.000 de susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată.

„Așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie. Acolo stau trei mii de oameni, care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor. O să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru. Această clădire trebuie să fie blocată. Aici se comit ilegalități. În calitatea mea de deputat în Parlament, eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici”, a strigat Tauber în difuzor.  

Completul de judecată a fost nevoit să întrerupă ședința și să se retragă din sală. Ulterior, magistrații au calificat acțiunile Marinei Tauber ca fiind îndreptate spre perturbarea ședinței de judecată, împiedicarea desfășurării ședinței de judecată, periclitarea înfăptuirii actului de justiție și care urmăreau scopul intimidării judecătorilor, împiedicării exercitării atribuțiilor profesionale și ofensând onoarea și demnitatea judecătorilor.

La 14 martie 2024, Parlamentul a aprobat ridicarea imunității parlamentare pentru trimiterea în instanța de judecată a cauzei în privința Marinei Tauber pentru amestecul în înfăptuirea justiției. Marina Tauber nu și-a recunoscut vinovăția de comiterea infracțiunii incriminate, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Ilie Gulca
02/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii