Mașinația unei șefe de bancă // A înlocuit 955 de bancnote de 100 de dolari cu altele de 1 dolar

Ilie Gulca
30/04/2021
Foto-simbol

Șefa casieriei sucursalei unei bănci din Chișinău a fost recunoscută vinovată de delapidarea averii străine și condamnată la nouă ani închisoare și privată de dreptul de a deține funcții sau de a exercita activități de administrare şi păstrare a bunurilor străine timp de trei ani.

„Inculpata ar fi dispus, folosit și însușit ilegal, în perioada mai-septembrie 2019, mijloace bănești aflate în gestiunea casieriei unității financiar-bancare. Neajunsul a fost depistat după o verificare a Comisiei specializate a instituției”,  se menționează într-un comunicat al Procuraturii Generale.

„Mai exact, în cadrul inventarierii s-a stabilit că, în loc de 100.000 de dolari, în pachetul sigilat cu numerar se aflau doar 5.455 de dolari, deoarece 955 de bancnote cu nominalul de 100 de dolari au fost înlocuite cu bancnote cu nominalul de 1 dolar. Prin urmare, controlul a stabilit un neajuns de 94.540 de dolari, care, conform cursului valutar al BNM, constituia peste 1,6 milioane de lei.”

Fiind audiată de procurori, femeia, în vârstă de 44 de ani, nu și-a recunoscut vina.

Totuși, procurorii au demonstrat că sustragerea banilor a fost posibilă doar cu participarea inculpatei. Aceasta a fost unica persoană care a avut acces direct şi obligația să verifice zilnic soldul mijloacelor bănești transmise de casierii din subordine. În alte circumstanțe, orice neajuns urma să fie constatat şi înregistrat imediat.

În afară de pedeapsa cu închisoare, femeia urmează să plătească instituției financiare în care a lucrat un prejudiciu material de circa 35.000 de dolari. Alte aproximativ 35.000 de dolari SUA au fost încasate cu titlu de despăgubire de asigurare pentru prejudiciul material compensat.

În scopul asigurării executării hotărârii judecătorești şi asigurării compensării prejudiciilor cauzate prin infracțiune, instanța a menținut sechestrul aplicat pe un bun imobil ce îi aparține inculpatei cu drept de proprietate.

Ilie Gulca
30/04/2021Become a Patron!

Comentarii