Medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți, reținut în fragrant de CNA pentru corupere pasivă

Anticoruptie.md
20/11/2023
colaj CIJM

Prețul pentru asigurarea unei nașteri asistate în municipiul Bălți este de 7.000 de lei. Cel puțin aceasta este suma pe care medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți i-a cerut-o soțului unei femei care urma să nască. Acesta a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) chiar în momentul în care primea ultima tranșă de bani. 

Medicul-șef a ajuns în izolatorul CNA urmare a unui denunț făcut de soțul unei femei care urma să aducă pe lume un copil. Potrivit acestuia, „medicul-șef ar fi pretins 7000 de lei pentru acordarea serviciilor medicale calitative și asigurarea unei nașteri asistate corespunzător soției acestuia”. 

Duminică, 19 noiembrie, ofițerii CNA în comun cu procurorii Procuraturii mun. Bălți l-au reținut în flagrant pe medicul-șef al Centrului Perinatologic Bălți din cadrul IMSP Spitalul Clinic Bălți în momentul transmiterii ultimei tranșe de bani în sumă de 5000 lei.

În prezent, bănuitul se află în izolator fiind reținut pentru 72 ore. 

La scurt timp după publicarea de către CNA a informației despre medicul-șef prins în flagrant în timp ce primea banii de la denunțător, ministra Sănătății, Ala Nemerenco a venit cu o reacție. Nemerenco a condamnat orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical și i-a îndemnat să nu plătească, dar să declare și să raporteze asemenea cazuri. Ministra i-a atenționat pe medici că dacă vor continua să perceapă bani se vor întâlni cu ofițerii CNA. 

„Condamnăm orice percepere de bani de la pacienți de către personalul medical - condiționată, pasivă, sub formă de mulțumiri. Transmit permanent aceste mesaje și în sistemul medical, și în spațiul public din prima zi de mandat, deschis și transparent. Procuram și instalăm echipamente, efectuăm reparații capitale, în ultimii ani s-au majorat și se vor majora salariile. Spitalele se schimbă la față cu fiecare zi. E timpul de renunțat la o așa rușine pentru sistem - a scoate zece piei de pe prieteni, concitadini, consăteni, vecini, colegi. Ne dorim în Europa, dar cu practici vechi, cam așa se primește. Încurajez pacienții să nu plătească, să nu le fie frică, să declare, să raporteze. Pentru cei care continuă cu obiceiurile lor urâte - îmi pare rău, dar până la urmă, nu veți putea evita întâlnirea cu ofițerii CNA, aceasta trebuie să fie clar. Sistemul de sănătate e al oamenilor și pentru oameni și va deveni pe final un sistem nu doar de sănătate, ci și sănătos”, a precizat ministra Ala Nemerenco.

Anticoruptie.md
20/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii