Ministerul Mediului atenuează problema Nistrului: „Informațiile despre secarea Nistrului din cauza Complexului Hidroenergetic Nistrean sunt neîntemeiate științific”

Ilie Gulca
20/09/2021
Nistrul la frontiera cu Ucraina, în amonte de Centrala Hidroelectrică nr. 1

Ministerul Mediului susține că afirmațiile precum că Nistrul ar seca din cauza Complexului Hidroenergetic Nistrean nu sunt întemeiate științific. În același timp, experții de mediu din Ucraina și Moldova demonstrează o reducere constantă a debitului înregistrată odată cu demararea construcției Centralei Hidroelectrice de Acumulare a aceluiași complex.

Reprezentanții instituției recent create afirmă că bancurile de mâl, insulele acoperite cu vegetație și insulele submerse despre care se vorbește în mod special în presă, sunt un fenomen anual caracteristic de la sfârșitul verii–începutul toamnei.

„Acest proces este determinat de nivelul scăzut al precipitațiilor în perioadele aride ale anului în zonele montane și premontane din Ucraina. Odată cu scăderea nivelurilor și debitelor de apă în Nistru și Prut, scade și capacitatea de transport a râului. În acest mod, se formează bancurile de mâl, care se transformă ulterior în insule submerse și insule acoperite cu vegetație”, susține sursa citată.

Cercetările publicate la nivel internațional, semnate de experți din Ucraina și Moldova, demonstrează că edificarea Centralei Hidroelectrice de Acumulare a Complexului Hidroenergetic Nistrean afectează grav ecosistemele din Nistrul de pe teritoriul Republicii Moldova.

De exemplu, un studiu publicat în Spriger Nature 2021 arată că 1991–2015, perioadă în care au fost puse în funcțiune trei generatoare ale Centralei Hidroelectrice de Acumulare, debitul anual al Nistrului s-a redus de la 10,22 la 9,15 kilometri cubi. Pentru comparație, râul Prut are un debit anual de 2–3 kilometri cubi în funcție de precipitațiile căzute.

Fenomenul înnămolirii Nistrului în aval de Complexul Hidroenergetic Nistrean, în special pe segmentul Naslavcea–Otaci, 40 de kilometri, potrivit experților din Moldova și Ucraina, are loc din cauza debitului inconstant și a fluctuațiilor mari ale nivelului apei.

Rezultatele analizelor, citate de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice în mai mule investigații despre problema Nistrului, au demonstrat că apa evacuată din complex este extrem de limpede.

Această condiție este favorabilă pentru dezvoltarea vegetației, care, în contextul unui debit inconstant și de secetă, provoacă înnămolirea treptată a Nistrului.

Complexul Hidroenergetic Nistrean constă din trei hidrocentrale și trei rezervoare de acumulare. După capacitate, Centrala Hidroelectrică de Acumulare a complexului este cea mai mare din Europa și a șasea din lume.

La finalizarea sa, acest obiectiv va fi dotat cu șapte generatoare. În luna august, a fost pus în funcțiune cel de-al patrulea agregat.

Ilie Gulca
20/09/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii