Ministrul de Interne Andrei Năstase, despre achiziția de autobuze: „E o schemă infracțională din care anumite persoane suspuse au tras foloase”

Anticoruptie.md
11/09/2019
Agora.md

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, califică achiziția celor 31 de autobuze, efectuată de Primăria Chișinău în luna februarie curent, drept o schemă infracțională, prin care anumite persoane cu funcții de răspundere au obținut foloase. Oficialul presupune că afacerea cu o firmă dintr-o regiune, înregistrată într-o zonă, a cărei jurisdicţie nu implementează standarde internaţionale de transparenţă, a fost gândită din start ca să fraudeze bugetul municipal. 

„S-a constatat că în cadrul licitației publice, în lipsa unor argumente obiective, unul dintre cei doi ofertanți a fost descalificat, iar câştigătoare a fost desemnată o companie înregistrată într-o zonă, a cărei jurisdicţie nu implementează standarde internaţionale de transparenţă – mai precis așa-zisa Republică Turcă a Ciprului de Nord”, a precizat Andrei Năstase pentru Anticorupție.md.  

„Deci ca să fiu foarte explicit: deși există aproape 200 de state recunoscute pe acest Pământ, Primăria a ales să facă afaceri cu un producător dintr-o entitate separatistă, similară ca statut cu regiunea transnistreană sau Osetia de Sud, cu încălcarea flagrantă a procedurilor legale de achiziții publice. Am promis că în calitate de ministru al Afacerilor Interne voi aduce la suprafață toate schemele și toate abuzurile comise de regimul anterior. Domnul Codreanu (fost primar interimar al Capitalei, n.r.), ca și toți ceilalți, dacă vor fi găsiți vinovați, va trebui să răspundă în fața legii”, a menționat ministrul de Interne.  

Direcția generală urmărire penală a Inspectoratului General al Poliţiei a pornit, la 12 august, cauza penală în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de abuz de putere sau abuz în serviciu pe faptul acțiunilor ilegale ale factorilor de decizie ai Direcției generale transport public și căi de comunicație a Primăriei municipiului Chișinău, la achiziționarea a 31 autobuze noi.

Fostul primar interimar Ruslan Codreanu a negat că ar avea tangență cu procurarea autobuzelor. El spune că nu a participat la elaborarea caietului de sarcini și nici nu a participat la activitatea grupului de lucru privind achiziția autobuzelor. 

Licitația pentru achizționarea a 31 de autobuse a avut loc la 8 februarie 2019. Comisia de concurs a selectat oferta Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord. Compania câștigătoare a oferit cel mai mare preț – 78,08 milioane de lei (fără TVA) – pentru 31 de autobuze. Oferta companiei BMC Truck & Bus din România, care a fost mai mică cu câteva milioane lei, a fost descalificată.

Compania din România a contestat în luna martie decizia comisiei de concurs, dar contestația a fost respuinsă pe motiv că autoritatea contractantă nu s-ar supune legii privind achizițiie publice. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER) a menționat atunci într-o amplă analiză că s-a creat o situație absurdă.

Autobuzele au fost aduse în Piața Marii Adunări Naționale în timpul campaniei electorale parlamentare.   

Anticoruptie.md
11/09/2019

Comentarii