Mită pentru Poliția de Frontieră // Cum au vrut să scape doi tineri ucraineni, intrați ilegal în Republica Moldova

Crina Dumitriu
28/03/2023
CIJM: Călăuze care ajută ucrainenii să trecă ilegal frontiera

Doi tineri ucraineni care au intrat ilegal în Republca Moldova au încercat să mituiască angajați ai Poliției de Frontieră, pentru ca să li se faciliteze trecerea hotarului de stat în sensul de ieșire din Republica Modlova. Cei doi tineri au încercat să dea polițiștilor de frontieră câte 200 de dolari. 

Cei doi tineri au fost documentați au  vârsta de 21 și 28 de ani ți dețin cetățenia Ucrainei. Ei au intrat ilegal în Republica Modlova, însă voiau să meargă în una din țările UE. 

Cazul a avut loc în weekend, la Punctul de trecere a frontierei Leușeni, pe sensul de ieșire din Republica Moldova.

În cadrul controlului de rigoare, polițiștii de frontieră au stabilit că tinerii ar fi ajuns în mod fraudulos din Ucraina în R. Moldova. Fiind deconspirată fapta ilegală, cei doi tineri au oferit mită angajatului Poliției de Frontieră, în mărime de 200 de dolari fiecare, ca ultimul să autorizeze trecerea frontierei de stat. Acest fapt a fost denunțat Centrului Național Anticorupție, care va examina cazul sub aspectul săvârșirii infracțiunii prevăzută de art.325 Cod Penal RM, precizează Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă. 

De la începutul războiului de agresiune a Federației Ruse în Ucraina, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a instituit Legea marțială care nu permite bărbaților cu vârste de 18-65 de ani să părăsească țara. Mai mulți bărbați ucraineni au trecut ilegal frontiera Republicii Moldova. Unii au fost ajutați de călăuze pentru sume de până la câteva mii de dolari. Centrul de Investigații Jurnalistuice a realziat o anchetă în care arăta rutele prin care cetățenii ucraineni trec ilegal în Republica Moldova pentru a fugi de înrolarea în armată.    

 

 

Crina Dumitriu
28/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii