Moldoveanca arestată la Moscova pentru spionaj a fost condamnată la 15 ani de închisoare

Anticoruptie.md
29/12/2020
Foto:rbc.ru

Fosta membră a Consiliului de administrație al grupului rus de energetică Inter RAO, Carina Țurcan, acuzată de autoritățile rusești la Moscova de spionaj împotriva Rusiei, a fost condamnată la 15 ani de închisoare, notează RIA.

656 de milioane de ruble rusești, confiscate de la Țurcan au fost transformate în venituri de stat. Dosarul ei a fost examinat cu ușile închise, pentru că materialele din dosar au fost trecute sub griful secret, mai scrie sursa.

Carina Țurcan, care are cetățenia Republicii Moldova, dar și cea a României a fost acuzată de colaborarea cu oameni de afaceri, care ar avea legătură cu Serviciile de spionaj din România. Ea a fost reținută în iunie 2018 de forțele ruse FSB, care o perioadă au monitorizat punctele de contact ale acesteia. În compania Inter RAO, Carina Țurcan gestiona exportul și importul de energie electrică și, totodată, răspundea de afacerile companiei în Moldova. La domiciliului și oficiul Carinei Țurcan au fost efectuate percheziții.

Țurcan a ajuns în componenţa cârmuirii companiei Inter RAO EES în 2012. Anterior, ea a condus unul dintre cele mai cunoscute birouri de avocaţi din Republica Moldova și a activat în cadrul companiei Gas Natural Fenosa. 

Țurcan nu și-a recunoscut vina. Avocatul ei, Ivan Pavlov, a declarat că o parte din probe din dosar au fost falsificate, cu scopul de a o discredita pe Țurcan în fața administrației INTER RAO.

La 16 ianuarie 2020 Țurcan a fost eliberată din arest în urma unei decizii a Curții de Apel. Prima Curte de Apel a anulat hotărârea Judecătoriei orășenești Moscova privind prelungirea termenului de arest și a schimbat măsura preventivă pentru a interzice anumite acțiuni. Țurcan a stat aproximativ un an și jumătate în închisoare. 

Anticoruptie.md
29/12/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii