„Nicio cerere”. Interpol nu a solicitat Londrei extrădarea lui Platon și Cavcaliuc ​

Ilie Gulca
19/01/2022
Foto: Moldova 1

Ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord în Moldova, Steven Fisher, a declarat că autoritățile de la Londra nu au primit nicio cerere din partea Interpol privind extrădarea lui Veaceslav Platon și a lui Gheorghe Cavcaliuc. Biroul Național Central Interpol Chișinău a declarat că solicitase, după alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, Biroului de la Lyon anunțarea în urmărire internațională a lui Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc.

„Interpol nu a distribuit nicio cerere către statele membre în privința lui Cavacaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu o putem face fără o cerere oficială din partea instituțiilor competente”, a spus Steven Fisher în cadrul unei emisiuni la Postul public de televiziune Moldova 1.

Gherghe Cvacaliuc, președintele PACE și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare: huliganism comis de două sau mai multe persoane și chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor. 

Membri ai PACE, filiala Sângerei, l-au stropit pe față cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei, Tudor Tutunaru. Activiștii PACE l-au acuzat pe funcționar că s-ar fi „vaccinat anti-Covid fără rând”.

Cavcaliuc a refuzat public să se prezinte la Procuratura Sângerei în dosarul verde de briliant. El a cerut recuzarea întregului corp de procurori, în special a Ludmilei Zaharia cu care ar fi „în conflict de interes”. Un alt motiv invocat de omul politic este aflarea în concediu a avocatului său.

Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției a plecat din Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și nu s-a mai întors în țară.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în mai 2021, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, la solicitarea procurorilor.

Însă Platon are statut de inculpat în alte trei dosare penale şi este reclamat în mai multe dosare civile privind apărarea cinstei şi demnităţii. La mijlocul lunii iulie, Platon ar fi zburat la Londra, imediat ce procurorii i-ar fi ridicat restricțiile de părăsire a R. Moldova.

La începutul lunii august, Platon scris pe rețelele de socializare că nu are planuri să revină în următoarele zile în Republica Moldova pentru a se prezenta la procesul de judecată în dosarul în care este învinuit pentru escrocherie şi corupere. În schimb, el planifică să aibă mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Marea Britanie.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat pe 12 august, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Inspectoratului de Poliţie din sectorul Buiucani al Capitalei urma să-l caute pe Platon. Şedinţele de judecată urmează a fi reluate în octombrie curent.

Ilie Gulca
19/01/2022Follow us on Telegram

Comentarii