„Niciun răspuns”. CEDO a adoptat o decizie în cazul Veaceslav Platon împotriva Republicii Moldova

Ilie Gulca
26/02/2024
Veaceslav Platon. Foto: newsmaker.md

Curtea Europeană a Drepturilor Omului  a scos de pe rol, pe 22 februarie 2024, cauza Veaceslav Platon versus Republica Moldova după ce, pe 12 ianuarie 2023, oligarhul a rămas fără serviciile avocatului său, Valeriu Pleșca, și nu și-a mai găsit alt reprezentant legal.

„Pe 13 ianuarie 2023, reclamantul a fost informat cu privire la un nou termen pentru prezentarea observațiilor sale. Cu toate acestea, nu a urmat niciun răspuns la scrisoarea Grefei, expediată direct la adresa reclamantului”, se menționează într-un rezumat al Direcției agentului guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

Pe 27 martie 2023, Veaceslav Platon a fost notificat că termenul acordat pentru depunerea observațiilor sale expirase pe 13 februarie 2023 și că nu a fost solicitată nicio prelungire a termenului. Din acel moment, precizează sursa citată, Curtea nu a recepţionat nicio scrisoare din partea reclamantului sau a reprezentantului acestuia.

„Din aceste considerente, în absența unor circumstanțe speciale cu privire la respectarea drepturilor garantate de Convenție și de Protocoalele sale, în conformitate cu Articolul 37 § 1 (a) din Convenție, Curtea a constatat că nu există niciun motiv care ar justifica examinarea în continuare a cererii. Prin urmare, ea a radiat cererea de pe rol”, precizează site-ul Agentului Guvernamental.

Oligarhul s-a plâns în fața Curții pentru o pretinsă maltratare în timpul executării pedepsei cu închisoare şi pentru eşecul autorităţilor Republicii Moldova de a efectua o anchetă efectivă în cazul său.

Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare.

Controversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

El a fost eliberat din închisoare pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de fostul procurorul general Alexandr Stoianoglo.

Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo a declarat că întreg dosar al lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare în aprilie 2017 în dosarul furtul miliardului.

El a fost învinuit că ar fi obținut prin scheme ilegale aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014. În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.

Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat, pe 12 august 2021, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală.

Procuratura Anticorupție a anunţat în ianuarie 2022 că a solicitat repetat Biroului Interpol anunțarea în căutare internațională a lui Veaceslav Platon, după ce ambasadorul Marii Britanii şi Irlandei de Nord la Chișinău, Steven Fisher, a declarat că autoritățile de la Londra nu au primit nicio cerere privind extrădarea controversatului om de afaceri.

Ilie Gulca
26/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii