Din totalul celor cinci persoane reținute în cauza penală de investigare a unei presupuse schemă de corupție prin care persoane publice din Republica Moldova și din alte țări primesc mită pentru a interfera cu publicarea de către INTERPOL a Notificărilor Roșii pentru infractori din diferite țări anunțați în căutare internațională, doar una a fost plasată în arest preventiv pentru 30 de zile, iar celelalte patru sunt cercetate în stare de libertate. Sunt ultimele detalii prezentate de Procuratura Anticorupție în cauza penală denumită generic „INTERPOL”.
Potrivit unui comunicat transmis de instituție, perchezițiile începute marți, 4 iunie, au continuat și în următoarea zi „în privința altei persoane, în urma cărora aceasta a fost reținută”. Este vorba de Șeful Centrului Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General de Poliție al Ministerului Afacerilor Interne, Viorel Ţentiu, care are calitate de învinuit și în privința căruia „judecătorul de instrucție a admis demersul procurorului și a dispus aplicarea măsurii preventive – arestul preventiv pentru o perioadă 30 de zile”.
În privința celorlalte patru persoane nu au fost oferite informații despre identitatea acestora, unicul detaliu fiind că au fost eliberați.
„Patru persoane au fost eliberate de către procuror, după aprecierea că nu există temei pentru aplicarea măsurii preventive, adică riscul de eschivare, de împiedicare a bunei desfășurări a justiției și de săvârșire a altor infracțiuni”, se menționează în nota informativă.
Conform unor surse, printre cei implicați în schema de corupție s-ar număra și şeful Inspectoratului General pentru Migraţie al Ministerului de Interne, Mihail Vodă, fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog, dar și avocatul Oleg Mîță. Niciunul dintre numele vehiculate nu a fost confirmat oficial.
„Vreau să înțelegeți că la moment sunt acțiuni în desfășurare, sunt persoane vizate pe care le-am identificat în această schemă și care sunt în libertate nu au fost localizați și nu au fost reținuți. Din acest motiv, din punct de vedere al anchetei, este foarte important să dăm informație publică doar cea absolut necesară la acest moment. Vreau să ne înțelegeți că facem asta nu pentru că vrem să ascundem careva fapte, dar pentru că este foarte important să putem localiza absolut toate persoanele care la moment au fost identificate”, a menționat procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.
Menționăm că ancheta este desfășurată de forțele de ordine din Republica Moldova în comun cu cei din Republica Franceză, cu asistența Biroului Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii