Noi detalii în dosarul Viorel Morari. Procurora Anici a fost investigată de către Procuratura Anticorupţie

Julieta Saviţchi
25/01/2021

Renata Anici, acuzatoarea în cel de al treilea dosar penal intentat pe numele fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a fost anterior în vizorul instituţiei respective după ce a fost denunţată de o femeie de afaceri din Chişinău. Renata Anici a făcut parte şi din grupul de acuzatori desemnat de adjunctul procurorului general Ruslan Popov pentru gestionarea primului dosar intentat pe numele lui Morari.

Viorel Morari a comunicat pentru portalul Anticoruptie.md că a solicitat recuzarea Renatei Anici încă la 10 ianuarie 2020, atunci când a fost reţinut în primul dosar penal. Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie a precizat că cererea de recuzare a fost respinsă a doua zi de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, pe motiv că procurora Anici nu a avut niciun statut în dosarul respectiv şi că nu există probe privind implicarea acuzatoarei în activităţi ilegale.

„Renata Anici a fost denunţată pentru acţiuni de corupţie de către femeia de afaceri, Taisia Ciobanu. A fost pornit un dosar penal şi au fost autorizate acţiuni procesuale, care însă nu au putut fi realizate. Probabil că a avut loc o scurgere de informaţie şi nu am putut proba învinuirile aduse de denunţătoare. Din această cauză dosarul a fost clasat”, a precizat fostul şef al Procuraturii Anticorupţie.

Viorel Morari confirmă că şi Maria Tertea a fost cercetată penal de către instituţia pe care a condus-o, iar dosarul a fost clasat. „În cazul Mariei Tertea era vorba despre nişte credite pe care le-ar fi luat fostul soţ, iar magistrata le-a garantat. Situaţia era delicată, era vorba de un conflict de familie. Cei doi se aflau în proces de divorţ şi nu era exclusă o răzbunare din partea bărbatului. Decizia de clasare nu am luat-o eu, ci procurorul pe caz. La fel şi cu dosarul intentat pe numele Renatei Anici. Doar că în cazul Mariei Tertea procurorii au descoperit conflict de interese, iar în cazul Renatei Anici, nu. Logic ar fi ca eu să cer recuzarea Mariei Tertea, căci ar fi voit să se răzbune. Dar nici nu mi-am dat seama, deoarece a figurat în dosar cu numele de familie Ţugui”, ne-a declarat Morari.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a atacat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana, prin care a fost respins demersul procurorului privind aplicarea arestului în cazul șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Procuratura Generală a motivat că există un conflict de interese între învinuit şi magistrată pentru că Procuratura Anticorupție a dispus anterior scoaterea judecătoarei Maria Tertea de sub urmărire penală și clasarea dosarului în care aceasta era cercetată pentru fals în declarații.

Julieta Saviţchi
25/01/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii