Comitetul de Anchetă al Federației Ruse a finalizat un alt dosar penal care vizează furturile pe scară largă din banca falimentată „Taurus”, implicată și în așa-numitul „Laundromat” - schema moldovenească de scoatere a miliarde de ruble din Rusia în străinătate. În august 2023, o judecătorie din Moscova l-a condamnat în lipsă pe Veaceslav Platon pentru că organizarea unui grup criminal care, prin zeci de bănci și companii, a scos 126 de miliarde de ruble din Rusia prin așa-zisa „schemă moldovenească”.
De această dată, potrivit publicației „Kommersant”, vor compărea în instanța de judecată beneficiarul final al acestei instituții de creditare, Valeri Tolkacev și soția acestuia, Irina Tolkaceva, care figura ca director adjunct al sucursalei din Moscova.
În plus, adaugă sursa citată, sunt învinuiți de retragerea și spălarea a aproximativ 723 de milioane de ruble și 2,3 milioane de dolari foștii șefi ai sucursalelor din Sankt-Petersburg și de capital ale băncii, Dmitri Petrovski și Dmitri Korolenko, precum și fostul președinte al Consiliului de administrație al instituției de credit, Andrei Podgornov. Acesta din urmă a ispășit deja o pedeapsă de șapte ani pentru acordarea de împrumuturi fictive în valoare de peste 1,13 miliarde de ruble.
Citește de asemenea: Cum a funcționat „Spălătoria rusească”. Scheme prezentate de Procuratura Anticorupție
Banca „Taurus” și-a pierdut licența în aprilie 2015 din cauza operațiunilor de tranzit dubioase care implicau retragerea ilegală de fonduri și transferarea acestora în străinătate.
Potrivit publicației rusești, „Taurus” a mai fost folosită de organizatorii comunității criminale în așa-numita „Spălătorie” – o „schemă moldovenească” prin care infractorii au retras miliarde de ruble din Rusia în străinătate de-a lungul mai multor ani. Cifra de afaceri anuală a grupului infracțional, conform Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse, a fost de aproximativ un trilion de ruble.
Citește de asemenea: Laundromatul rusesc în Moldova: dosare nefinalizate și persistența riscurilor de repetare a unor noi scheme de spălare a banilor
În august 2023, în dosarul „schemei moldovenești”, a fost condamnat în absență la Moscova fostul proprietar al Moldindconbank S.A., Veaceslav Platon. Comiterul de Anchetă al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse îl consideră pe Platon unul dintre organizatorii unui grup criminal care, prin zeci de bănci și companii, a retras 126 de miliarde de ruble din Rusia. Veaceslav Platon a primit o pedeapsă 20 de ani într-o închisoare de maximă securitate.
Magistrații ruși l-au găsit vinovat pe Veaceslav Platon de înființarea unui grup criminal, efectuarea de tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină în conturile nerezidenților cu folosirea unor documente false.
Comitetul de anchetă îl consideră pe Veaceslav Platon, precum și pe oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, organizatori ai unui grup criminal, care a retras peste 126 de miliarde de ruble din Rusia.
Retragerea banilor a avut loc în mai multe etape: la prima, s-a încheiat un contract de împrumut între o companie rusă, care a acumulat fonduri destinate trimiterii în străinătate, și o companie străină special selectată în acest scop.
Garanți au fost cetățeni ai Republicii Moldova și companii rusești. Cu toate acestea, în scurt timp, acest acord a fost încălcat în mod deliberat, iar creditorul a depus o cerere în instanța moldovenească împotriva debitorului și a garanților săi.
Citește de asemenea: Pe urmele unei investigaţii CIJM: procurora Mirandolina Suşiţcaia nu mai revine la dosarele intentate lui Veaceslav Platon
În același timp, în 16 bănci rusești implicate în schemă au fost deschise conturi curente pentru companiile care au acționat ca garanți pentru împrumuturi, cărora li s-au creditat fonduri pentru conversia în valută.
Banii au fost transferați către Moldindconbank în conturi deschise de aceasta în SUA și Germania, după care au fost sechestrați în baza unui act judiciar moldovenesc. Și în final, fondurile deja spălate au fost transferate către bănci în principal din țările Uniunii Europene în conturile reclamanților – firme controlate de membrii grupului infracțional organizat.
Aproximativ o duzină de participanți la „schema moldovenească” își ispășesc deja pedepse lungi. Acționarul Victoriabank Alexander Korkin, recrutat de Vladimir Plahotniuc, ale cărui funcții au inclus recrutarea colegilor săi ruși pentru a participa la retragerea penală de bani, a fost condamnat în iulie 2022 la 19 ani de închisoare.
Citește de asemenea: Veaceslav Platon, sub învinuire în dosarul Laundromat
Bancherii ruși Alexander Grigoriev, Oleg Kuzmin și Oleg Vlasov au primit pedepse de la 9 la 17 ani într-o închisoare de maximă securitate. Un alt participant important la fraudă, sora vitregă a lui Platon, Elena Platon, care conducea trezoreria la banca fratelui ei, a primit o pedeapsă specială de nouă ani.
Însuși Veaceslav Platon a fost condamnat în Moldova la 18 ani în 2017 pentru delapidarea a 20 de milioane de dolari de la Banca de Economii.
Cu toate acestea, trei ani mai târziu, o instanță de apel a anulat verdictul și a trimis cauza pentru un nou proces. Cu toate acestea, nu i-a venit niciodată. Deja în luna mai a aceluiași an, procuratura a considerat că dosarul împotriva lui Platon a fost fabricat, iar acesta a fost eliberat. În vara lui 2021, organizatorul „Laundromat” a fugit la Londra, unde locuiește în prezent.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii