Noi perspective în disputa judiciară dintre Viorel Morari și Alexandr Stoianoglo

Viorica Mija
21/01/2023
Colaj CIJM

După trei ani în care a încercat să convingă instanțele că actul privind delegarea sa în altă funcție și instituirea controlului la Procuratura Anticorupție au fost acțiuni ilegale din partea lui Alexandr Stoianoglo, fostul șef de la Procuratura Anticorupție, Viorel Morari, poate bifa prima mică victorie. Asta, după ce Curtea Supremă de Justiție a admis recursul său și a casat integral decizia primei instanțe, dar și pe cea a Curții de Apel, prin care i-au fost respinse cererile de chemare în judecată împotriva Procuraturii Generale.

Decizia a fost pronunțată de președintele ședinței, judecătorul Tamara Chișca-Doneva și judecătorii Ala Cobăneanu, Nicolae Craiu, Aliona Miron și Iurie Bejenaru.

„Verificând legalitatea deciziei contestate în raport cu prevederile aplicabile cauzei, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție constată că concluziile instanțelor de judecată ierarhic inferioare și soluția dată 8 în sensul respingerii acțiunii în contencios administrativ depusă de Viorel Morari sunt neîntemeiate, fapt ce rezultă din aprecierea arbitrară a probelor administrate la materialele cauzei și interpretarea eronată a prevederilor legale aplicabile raportului juridic litigios”, se arată în hotărâre.

Viorel Morari a depus recurs la Curtea de Apel, după ce în data de 10 decembrie 2019, Judecătoria Chișinău i-a respins cererea privind suspendarea actelor administrative, motivând că instanța de fond a interpretat eronat legea. 

Curtea de Apel a respins însă recursul depus de Viorel Morari împotriva încheierii Judecătoriei Chișinău prin care a fost declarată inadmisibilă solicitarea de anulare a ordinului prin care procurorul general, suspendat la moment, Alexandr Stoianoglo, a dispus efectuarea controlului activității Procuraturii Anticorupție (PA) pentru perioada 2016 – 2019.

Pe 26 decembrie 2022, la aproape trei ani de când a ajuns în instanţă şi un an de când bate pasul pe loc, examinarea dosarului de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, de abuz în serviciu şi imixtiune în efectuarea justiţiei, a fost, la fel, reluat de la zero. Solicitarea a venit din partea procurorului Vladislav Căruceru, după ce instanţa i-a respins cererea de abţinere şi l-a obligat să reprezinte acuzarea de stat. Viorel Morari şi avocatul său au susţinut solicitarea acuzatorului de a relua cercetarea judecătorească. La fel, au fost de acord şi avocaţii părţii vătămate. Aceasta presupune audierea din nou a martorilor, dar şi a părţii vătămate, controversatul afacerist Veaceslav Platon, care se asunde de justiţia moldovenească la Londra.

 

Viorica Mija
21/01/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii