Noi probe în dosarul finanțării ilegale a PSRM: Formațiunea ar fi primit ilegal 6,5 milioane de dolari

Anticoruptie.md
09/06/2020

Șeful fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță, ar fi primit în ultimii trei ani 6,5 milioane de dolari, destinanți finanțării PSRM, iar o parte din acești bani ar fi fost în punga neagră pe care fostul lider al PDM, Vladimir Plahotniuc, a încercat să i-o transmită președintelui Igor Dodon cu un an în urmă. Un denunț în acest sens a fost depus la Procuratura Generală, de către o persoană anonimă, informația fiind transmisă către mai multe instituții de presă.

Denunțătorul a prezentat poze cu mai multe chitanțe care ar fi fost semnate de către deputatul Corneliu Furculiță, un apropiat al președintelui Dodon. Denunțătorul mai susține că acele chitanțe reprezintă dovada că în punga primită de Dodon de la Plahotniuc erau sume impunătoare de bani. Anonimul a mai informat procurorii că deține mai multe facturi semnate de Furculiță, începând cu anul 2017, pentru suma de 2,7 milioane de dolari.

Din imaginile prezentate de denunțător rezultă că banii erau transferați lunar, iar sumele vaiază de la 216.000 la 560.000 de dolari.

Corneliu Furculiță a venit cu o reacție pe rețelele de socializare la acuzațiile aduse de către denunțătorul anonim. „Falșii scenariști sunt acum și falși pictori. Astăzi am văzut o nouă producție «Miami Pictures», de data asta cu hârtiuțe pe care au desenat cifre. Și un text în care, printre altele, îl ruga pe Procurorul General să țină în secret maxim mesajul, dar tot ei îl strecoară în presa pe care o controlează. Se termină fantezia ori la cineva arde deja foarte tare, că se fac așa gafe copilărești? Așa cum am mai spus, avansarea anchetei în dosarul «furtului miliardului», pentru a trage la răspundere vinovații de cel mai mare furt din istoria țării, îi face pe unii să intre în isterie și să lanseze tot mai multe falsuri, pentru a sustrage atenția de la anchetă. Petardele informaționale nu trebuie să influențeze deloc în procesul de aflare a adevărului, tragerea la răspundere a celor vinovați în "furtul secolului", confiscarea averii lor pentru a fi întoarsă poporului. Pe faptul acestui nou fals, voi depune o plângere penală în cel mai scurt timp. Sper că procurorii vor face lumină în toată această acțiune, bazată pe minciună și fals”, a scris socialistul pe Facebook.

Amintim că recent, deputatul Iurie Reniță a făcut publică o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, din iunie 2019, în care se vede cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră, în care ar fi fost bani.

În secvența video prezentată de Reniță, șeful statului îi spune fostului lider al democraților să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urmează să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-Iitransmită lui Cornel. Secvența video este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon a declarat că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. În baza înregistrării video făcută publică vara trecută, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal privind finanțarea ilegală a PSRM. Ulterior, dosarul a fost suspendat în baza unei ordonanțe emise de către procurorul Alexandru Cernei, după formarea alianței dintre PSRM și blocul ACUM, pe motivul lipsei componenței de infracțiune.

La 26 noiembrie 2019, Viorel Morari, șeful de atunci al Procuraturii Anticorupție, a emis o ordonanță privind reluarea investigațiilor în dosarul finanțării PSRM. Printre argumentele aduse de Morari se stipula și faptul că Igor Dodon urma să fie audiat în calitate de bănuit, dar nu de martor. La doar trei zile după reluarea dosarului privind finanțarea PSRM, președintele Dodon a semnat decretul de numire în funcție a procurorului general, iar a doua zi l-a prezentat breslei pe Alexandr Stoianoglo. La 2 decembrie 2019, Viorel Morari a ordonat conexarea dosarului privind finanțarea externă a Partidului Socialiștilor cu un alt dosar în care mai mulți fruntași socialiști sunt bănuiți de spălarea banilor în proporții deosebit de mari. La începutul luni martie, Procuratura Anticorupție a dispus neînceperea urmăririi penale pe faptul pretinsei finanțări ilegale a PSRM, pe motiv că fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii.

Anticoruptie.md
09/06/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii