„O altă hotărâre nu poate fi și nu va fi emisă”. Ministrul Litvinenco, despre declarația Komaksavia de a contesta decizia Tribunalului Arbitral de la Stockholm

Ilie Gulca
09/08/2022
Aeroportul Internațional Chișinău. Foto: CIJM

Ministrul Justiției Sergiu Litivenco a declarat că hotărârea arbitrală a Tribunalului Arbitral de la Stockholm, Suedia, în cazul Komaksavia Airport Invest Ltd versus Republica Moldova, este „finală” după ce deținătorul majojritar de acțiuni al Avia Invest SRL, concesionare Aeroportului Internațional Chișinău, anunțase că va contesta decizia într-o instanță superioară.

„Ea se numește Final Award, deci, hotărârea este finală, iar o altă hotărâre în această cauză de arbitraj nu poate fi și nu va fi emisă. Prin Hotărârea finală a Tribunalului Arbitral s-a încheiat cauza de arbitraj. Această Hotărâre finală nu este una interimară sau parțială, ci una finală, care a rezolvat întregul litigiu adus de Komaksavia la Tribunalul arbitral”, a explicat oficialul pe pagina sa de Facebook.

După spusele ministrului, hotărârea finală este adoptată în temeiul faptelor că Komaksavia nu are investiții în baza dreptului internațional în Aeroport.

„Hotărârea finală poate fi executată în mod silit, așa cum prevede Convenția de la New York din 1958, chiar din momentul emiterii ei. Ea poate fi depusă spre executare silită în instanțele judecătorești din Republica Moldova, Cipru, Israel, Federația Rusă, Suedia sau din orice alt stat membru al Convenției de la New York din 1958. Între altele, încă în ziua de vineri, 5 august a.c., Ministerul Justiției a expediat o solicitare oficială privind achitarea benevolă din partea Komaksavia Airport Invest Ltd. a celor 216.678 euro pe care le-a decis Tribunalul Arbitral”, a adăugat el.

În același timp, Sergiu Litvinenco a precizat că respectiva cauză arbitrală a fost pornită a cererea Komaksavia.

„Komaksavia și-a ales arbitrul său – un reputat profesor de drept internațional, Philippe Sands. De asemenea, Komaksavia și-a angajat 12 avocați – 5 englezi, 2 ucraineni și 5 israelieni. Prin urmare, alegațiile Komaksavia că Hotărârea finală ar fi neîntemeiată și motivată politic sunt absurde.

Pe 5 august, Komaksavia a emis un comunicat în care a menționat că decizia procesuală de scoatere a cererii de pe rol este „interimară și va fi atacată în instanța superioară din Suedia”.

Tribunalul arbitral a obligat Komaksavia Airport Invest Ltd să achite Republicii Moldova 216.678 de euro pentru cheltuielile de reprezentare juridică.

Komaksavia Airport Invest Ltd ceruse Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova să continue executarea contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora din 30 august 2013. În caz contrar, să oblige Republica Moldova să-i plătească o despăgubire 883,7 milioane de euro pentru pretinsa expropriere a investiției alegate în legătură cu contractul de concesiune.

Mai mult, Komaksavia Airport Invest Ltd ceruse, de asemenea, despăgubiri pentru pretinsele veniturile ratate.

Toate aceste pretenții ale offshorului cipriot au fost respinse. Tribunalul arbitral a statuat că Komaksavia Airport Invest Ltd n-a făcut nicio investiție calificată ca atare în dreptul internațional în activele Aeroportului Internațional Chișinău.

Tribunalul arbitral a mai obligat Komaksavia Airport Invest Ltd să achite toate taxele arbitrale, care îi reveneau Republicii Moldova în valoare de 422.500 de euro, precum și să întoarcă cheltuielile de reprezentare juridică a Republicii Moldova în valoare de 216.678 de euro.

Ilie Gulca
09/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii