O firmă controlată de holdingul Sheriff, trimisă în judecată pentru contrabandă cu țigări

Ilie Gulca
25/05/2022
Colaj: CIJM

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată a companiei din stânga Nistrului, Almavis, controlată de holdingul Sheriff, care a introdus ilegal în țară din Emiratele Arabe Unite peste 2 milioane de pachete de țigări în valoarea peste 7,7 milioane de lei. Aceasta este doar un episod din schemele de contrabandă dezvăluite de reporterii Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova în 2020.

Ofițerii Serviciului Vamal susțin că au scos în vileag faptul că, la importarea țigărilor, Almavis a fost folosită o licență care permitea introducerea în țară doar a produselor din tutun care aveau aplicate pe pachet timbre de acciză, pe când în cazul lotului capturat, pachetele nu erau timbrate.
Drept urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată compania Almavis pentru infracțiunea de contrabandă, care potrivit legii se pedepsește cu amendă de până la 550.000 lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea acesteia.

Totodată, la solicitarea procurorilor PCCOCS, urmare a perchezițiilor din 9 februarie curent, în Căușeni, asupra lotului de țigări depistat și celor patru mijloace de transport folosite la transportarea tutunului a fost aplicat sechestru. Potrivit estimărilor, cap tractoarele cu remorci valorează peste 1,8 milioane lei.

Este vorba despre un subiect pe care l-au investigat reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM) în 2020 și au scos la iveală actorii principali.

Procurorii menționează în comunicatul lor că este vorba o schemă de contrabandă cu peste două milioane de pachete de țigări depistate în urma perchezițiilor la patru adrese din Căușeni pe 9 februarie 2022.

În regiunea transnistreană există două firme controlate de Sheriff care importă țigări – Almavis și Tabimport.

SRL Almavis a fost deschisă la 30 octombrie 2018 la Tiraspol și a fost licențiată de Agenției Servicii Publice la 14 august 2019. La 30 decembrie 2019, au loc modificări în structura acționariatului companiei. Firma este condusă de cetățeanul rus Petrov Serghei Vitali, născut în Federația Rusă.

SRL Tabimport a fondată la 1 august 2019 în satul Podoimița, raionul Camenca, de un anume Mazur Serghei Piotr, director și proprietar 100% al firmei. Tabimport are licență pentru importul de produse de tutun din 7 august 2019.

Tabimport introduce țigări în stânga Nistrului prin Vama Rezina, iar Almavis – prin Vama Căușeni.

După cum ați sesizat, probabil, în comunicatul PCCOCS este vorba de Almavis și o companie de brokeraj din Căușeni al cărei denumire nu o publicăm deoarece nu am reușit să contactăm proprietarul ei.  

La rândul său, firma care face serviciile de brokeraj la Rezina, Broctrimex SRL, a fost fondată de Eleonora Rotari, soția consilierului orășenesc și raional PSRM, Valentin Rotari.

O investiție a CIJM, publicată în noiembrie 2020, „Mafia contrabandei cu țigări: Brokerul lui Dodon”, a demonstrat că Almavis și Tabimport erau atunci cele mai mari importatoare de țigări din Moldova.

Cele două firme au importat în 2020 aproape aceeași cantitate în Republica Moldova precum marii jucători de pe piața mondială a produselor de tutun – Philip Morris, Japan Tobacco International sau British American Tabacco.

Din totalul de 3,3 miliarde de țigarete aduse în Moldova, circa 1,45 miliarde, echivalentul a 145 de tiruri, au mers numai în regiunea transnistreană. Valoarea acestor transporturi se ridică la circa 22 de milioane de dolari.

Ilie Gulca
25/05/2022



Follow us on Telegram

Comentarii