O grupare care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu 300 de milioane de lei, deconspirată de SIS şi Procuratură

Anticoruptie.md
24/05/2016
Foto: SIS

O grupare specializată în evaziune fiscală şi spălare de bani, care ar fi prejudiciat bugetul public cu circa 300 de milioane de lei, a fost destructurată de ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate şi procurori, anunţă serviciul de presă al SIS. Membrii grupului ar fi intrat în posesia banilor prin intermediul unor firme de tip "fantomă", iar în schemă ar fi implicaţi funcţionari ai autorităţilor publice.

Potrivit Serviciului de Informaţii şi Securitate, bănuiţii au fondat mai multe firme fictive, prin intermediul cărora ar fi fost efectuate pseudo-tranzacţii de vânzare-cumpărare, pentru a eluda baza fiscală. Gruparea infracţională avea ca scop "legalizarea" pe teritoriul fiscal al mărfurilor de contrabandă (facturare), lichefierea mijloacelor băneşti, preluarea şi acumularea datoriilor fiscale în contul firmelor dubioase şi fără beneficiari reali.

Banii ar fi fost transferaţi pe conturile bancare ale agenţilor economici cu activitate fictivă, iar ulterior, în baza unor contracte "formale", erau lichefiaţi sau transferaţi în zone off-shore, în vederea camuflării şi "spălării" veniturilor ilicite.

Oamenii legii au efectuat marţi, 24 mai, şapte percheziţii la domiciliile şi oficiile firmelor gestionate de către suspecţi, unde au fost depistate şi ridicate tehnica de calcul, ştampile, acte contabile şi înscrisuri de ciornă cu informaţii privind săvârşirea evaziunilor fiscale. Şase persoane, inclusiv  foşti angajaţi ai Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, au fost reţinute pentru 72 de ore şi vor fi cercetate în cadrul cauzei penale pentru evaziune fiscală şi spălare de bani.

Anticoruptie.md
24/05/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii