O instanță de judecată din Moscova a dispus arestarea lui Vladimir Plahotniuc

Anticoruptie.md
05/08/2019
Foto: TASS

Un tribunal din Tversk, regiunea Moscova, a emis un mandat de arestare pe numele fostului lider al democraților, Vladimir Plahotniuc. Ex-președintele PDM este acuzat de organizarea unui grup criminal, iar procurorul de caz a solicitat extrădarea acestuia în Federația Rusă, scrie TASS.

Potrivit presei rusești, avocata lui Plahotniuc, Daria Konstantinova, a declarat în instanță că politicianul moldovean este nevinovat.

Vladimir Plahotniuc este învinuit în Rusia pe două capete de acuzare: pentru organizarea unui grup criminal și efectuarea unor operațiuni valutare ilegale, prin transmiterea resurselor financiare spre zone offshore. Pe 22 februarie, Ministerul rus de Interne l-a învinuit pe Plahotniuc și Veaceslav Platon de organizarea spălătoriei rusești, prin intermediul băncilor din Moldova.

Plahotniuc și Platon ar fi organizat un grup criminal internațional care a retras ilegal mai mult de 37 de miliarde de ruble din Rusia în 2013-2014 (cu rata actuală de aproximativ 560 milioane dolari). Anchetatorii ruși au stabilit că cetățeni ai Rusiei și Republicii Moldova au creat un grup criminal internațional pentru a efectua tranzacții valutare ilegale la scară largă. Ulterior, Ministerul de Interne al Federației Ruse a venit cu o confirmare video precum că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii cu cetățenie rusă, ar fi spălat 37 de miliarde de ruble.

„Organizatorii activităților ilegale au fost Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, care au cetățenia Federației Ruse. În perioada 2013-2014, membrii grupării criminale, pe bază de falsuri și documente false, ar fi transferat bani în valută străină, în conturile nerezidenților unei bănci din Moldova și alte organizații străine, sub pretextul vânzării monedei. Banii primiți în ruble rusești au fost lichidați din conturile corespondente ale băncilor rusești cu privire la falsurile deciziilor instanțelor din Republica Moldova în favoarea persoanelor fizice și juridice străine (nerezidenți). În total, potrivit investigației, peste 37 de miliarde de ruble au fost retrase în afara Rusiei", au precizat anchetatorii ruși.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie, Ministerul Afacerilor Interne al Federației Ruse a anunțat că anchetatorii ruși au deschis pe numele lui Vladimir Plahotniuc și al lui Constantin Țuțu un alt dosar penal, de această dată pentru trafic de droguri. Cei doi, potrivit unui comunicat al MAI rus, fac parte dintr-o grupare internațională specializată în trafic de droguri, în cantități deosebit de mari.    

Comitetul de Anchetă al MAI rus îi acuză pe Plahotniuc și Țuțu de vânzarea ilegală de stupefiante în cantități deosebit de mari, infracțiune care prevede detenție pe viață. Fostul președinte democrat este acuzat că ar face parte dintr-o comunitate criminală transnațională, care a organizat un canal de contrabandă cu cantități deosebit de mari de hașiș din Africa de Nord, în tranzit prin țările UE spre țările CSI, și vânzarea lor ilegală ulterioară, inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Această entitate criminală, sub forma unei asociații de grupuri organizate (unități structurale), în perioada iunie–august 2012, indică MAI rus, a fost creată și condusă de Oleg Pruteanu și alte persoane din R. Moldova și Spania. „În urma acțiunilor operative, efectuate în perioada august 2012 – iunie 2019, angajații Comitetului de Anchetă al Ministerului Afacerilor Interne, ai Direcției principale pentru investigarea traficului de droguri a MAI din Rusia, împreună cu colegii lor din R. Moldova, Belarus și Regatul Spaniei, au fost identificați și condamnați peste 60 de participanți ai sindicatului internațional de droguri. Peste o tonă de stupefiante a fost confiscată”, precizează sursa citată.

Oamenii legii din Rusia spun că Plahotniuc, având posibilitatea să influențeze situația politică și autoritățile publice, folosind metode criminale de influență asupra persoanelor, cu scopul de a se îmbogăți, a intrat într-o conspirație criminală cu liderii crimei organizate din R. Moldova, inclusiv cei care ocupă o poziție superioară în ierarhia penală. Potrivit informațiilor disponibile, se mai menționează în comunicat, din 2012, Vladimir Plahotniuc a devenit unul dintre liderii transportului transnațional de droguri și i-a protejat pe cei implicați în această infracțiune.

Interacțiunea cu organizatorul unei organizații criminale Oleg Pruteanu, precum și controlul direct asupra acestui domeniu de activitate infracțională, la ordinele lui Plahotniuc, îl efectua sportivul de performanță Constantin Țuțu, indică anchetatorii ruși.

Anticoruptie.md
05/08/2019
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii