„O întrebare se poate? În dolari ori în euro?” Noi detalii despre schema de corupție la eliberarea permiselor de conducere pusă la cale la ASP Bălți

Anticoruptie.md
29/11/2023
captura video

Șase persoane au fost reținute la Bălți în urma acțiunilor de urmărire penală desfășurate de procurorii de la Procuratura Anticorupție (PA) oficiul nord și ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Este vorba de un inspector principal al Secției de Înmatriculare și Calificare a Conducătorilor Auto din mun. Bălți (SÎTCCA), trei instructori auto și doi intermediari. Aceștia sunt suspectați de organizarea unei scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere. În schimbul unor sume de bani, care variau între 450 de euro și 1000 de euro per caz, candidații primeau calificativul ”admis” la probele organizate de SÎTCCA.

Procuratura Anticorupție a publicat un extras din înregistrările audio. Din acestea se desprind discuții despre programările la examen și banii primiți. Tototdată, în una dintre discuții, una dintre solicitantele unui permis de conducere obținut ilegal întreabă ce valută este solicitată.

„- Da, mă suni și-mi aduci aminte.

- Dar o întrebare așa se poate? În dolari ori în euro?

- Ei, o să ne sunăm și o să-ți lămuresc. Nu are importanță. Da.

- Aha, bine. Înseamnă că miercuri eu vă sun. Mulțumesc, o zi frumoasă. 

- Da, da. 

(...)

- Tu mie atuncea cât mi-ai dat? Și mi-ai dat o mie de euro?

- Da. 

- Când mi-ai dat?

- Pe amândouă.

- Examene. Pe teorie și pe practică.

- Tot normal, tu nu, băi omule, nu și gata. Lasă-i să docajească ei (n.r. -să demonstreze ei0, m-ai înțeles pe mine?”

Potrivit datelor anchetei, bănuiții ar fi acționat în comun pentru a aranja susținerea examenelor practice și teoretice pentru candidații la obținerea permiselor de conducere. În schimbul unor sume de bani, care variau între 450 de euro și 1000 de euro per caz, candidații primeau calificativul ”admis” la probele organizate de Secția de Înmatriculare și Calificare a Conducătorilor Auto din mun. Bălți.

Din probatoriul administrat de CNA și procurori rezultă caracterul sistemic al actelor de corupție, comise de către bănuiți. În cadrul perchezițiilor efectuate la oficiile SÎTCCA a mun. Bălți, precum și în automobilele și domiciliile bănuiților, au fost depistate și ridicate peste 71 de mii de euro, 357 de mii de lei, circa 2000 de dolari, telefoane mobile și înscrisuri de ciornă.

Precizăm că urmărirea penală a fost pornită la 18 iulie 2023 pe faptul coruperii pasive, iar la 24 noiembrie curent au mai fost pornite alte 7 cauze penale pe fapte de corupere pasivă, activă și trafic de influență.

Anterior, ofițerii DGT Nord a CNA și procurorii au documentat scheme de corupție la eliberarea permiselor de conducere la filialele Edineț, Glodeni, Bălți și Chișinău.

Mai multe persoane, inclusiv funcționari ai Agenției Servicii Publice (ASP), au fost reținute pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro.

Anticoruptie.md
29/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii