O magistrată vizată într-un dosar a preluat funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție

Ilie Gulca
05/05/2022
Svetlana Filincova și Mihai Poalelungi. Foto: ajm.md

Magistrata Svetlana Filincova, vizată într-un dosar privind repartizarea frauduloasă a 22 de cauze civile, a fost desemnată să exercite interimatul funcției de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) după suspendarea judecătoarei Tamara Chișca-Doneva suspectată de îmbogățire ilicită.

În decizia Consiliului Superior al Magistraturii, citată de publicația bizlaw.md, se precizează că Svetlana Filincova va exercita funcția de președinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ.

Numele judecătoarei Svetlana Filincova a figurat în dosarul privind repartizarea frauduloasă a 22 de cauze civile la Curtea Supremă de Justiție.

Urmărirea penală în acest caz a fost pornită pe 10 februarie 2015, după ce, la sfârșitul anului 2014, Victor Micu a sesizat Centrul Național Anticorupție invocând că 22 de dosare au fost repartizate prin manipulare Svetlanei Filincova, pe atunci vicepreședinta CSJ și președinta Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de atunci a explicat că, în momentul distribuirii cauzelor, numele celorlalți magistrați erau blocați în sistem, astfel dosarele ajungeau la Svetlana Filincova.

Micu declara că în acțiunile Svetlanei Filincova există componența de infracțiune. El a mai precizat atunci că în majoritatea cazurilor una dintre părți era Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Biroul Vamal Chișinău, precum și alte instituții de stat.

Ulterior, procurorul Octavian Iachimovschi, responsabil de acest caz, a menționat că trei angajați ai CSJ sunt bănuiți în acest dosar. În septembrie 2015, dosarul a fost retras de la Octavian Iachimovschi, responsabil fiind numit Vitalie Galeru.

În 2016, Svetlana Filincova nu avea niciun statut procesual în această cauză penală și nici nu a fost audiată.

CSJ este condusă de un preşedinte și doi vicepreşedinţi, care sunt concomitent și preşedinţi ai Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ şi, respectiv, ai Colegiului Penal.

Ilie Gulca
05/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii