O nouă lovitură pentru fostul premier Vlad Filat: Curtea de Apel i-a respins cererea de revizuire a primului dosar

Julieta Savițchi
08/05/2019

Curtea de Apel Chișinău a respins joi, 8 mai, cererea avocaților fostului premier, Vlad Filat, privind revizuirea dosarului în care ex-președintele PLDM a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Instanța nu și-a argumentat decizia, care urmează să fie făcută publică la data de 4 iunie. Avocații susțin că instanța a admis erori grave, motiv pentru care decizia va fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.   

Victor Munteanu, unul dintre avocații fostului premier, a declarat că instanța de apel a sfidat în mod vădit normele procesionale din legislația națională, precum și cea internațională. „Nu poate același judecător care s-a pronunțat în privința unei sentințe să decidă și asupra redeschiderii procesului”, a declarat apărătorul.

Amintim Vlad Filat a fost reținut, pe 16 octombrie 2015, chiar în incinta Parlamentului. După un proces de judecată cu ușile închise, care a durat mai bine de opt luni, a fost condamnat la nouă ani de detenție. Filat a fost acuzat, în baza unui denunț semnat de Ilan Șor, că, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, ar fi primit de la acesta bunuri în valoare de 250 de milioane de dolari pentru acordarea diferitor servicii.

Cel de-al doilea dosar intentat pe numele lui Filat de către Procuratura Anticorupție a fost transmis în instanță în ianuarie 2019. Potrivit rechizitoriului, în 2013, fostul premier a fost organizatorul schemelor de spălare a banilor în proporții deosebit de mari proveniți din acțiuni de corupție. Procurorii îl învinuesc pe fostul șef al Guvernului că, în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2014, a încheiat pentru PLDM un contract de asistență cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat 12.847.902 lei bani proveniți de la fosta Bancă de Economii (BEM).

Filat a respins acuzațiile și susține că dosarele i-au fost  fabricat, iar în spatele acestuia ar fi Vladimir Plahotniuc.Magistrații de la Curtea de Apel au respins ca fiind nefondate solicitările avocaților ex-premierului Vlad Filat, prin care au contestat decizia Judecătoriei Buiucani de a refuza revizuirea primului dosar în care a fost condamnat fostul prim-ministru.

Julieta Savițchi
08/05/2019

Comentarii