O nouă recuzare în dosarul Viorel Morari. Avocatul lui Veaceslav Platon denunţă practici „totalitare”

Julieta Saviţchi
20/07/2021

Şedinţa preconizată pentru marţi în dosarul de învinuire a fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari fost amânată din nou. Ion Creţu, avocatul lui Veaceslav Platon, a solicitat recuzarea preşedintei completului de judecată, Vasilisa Muntean. Aceasta este a noua recuzare înaintată magistraţilor din complectul de judecată de către Platon şi avocatul său, alte trei cereri de recuzare fiind depuse anterior de către procurorul pe caz.

Apărătorul şi-a motivat solicitarea prin faptul că magistrata ar fi programat într-o manieră totalitară şedinţa de judecată pentru 13 iulie. După 13 iulie a mai fost programată o şedinţă de judecată, în cadrul cărea urmau să fie audiaţi martorii acuzării. Şedinţa a fost amânată pe motiv că niciun martor nu a dat curs citaţiei.

La şedinţa de marţi a venit să facă declaraţii Eduard Varzari, fostul adjunct al lui Viorel Morari. După ce martorul s-a prezentat în sala de şedinţe, Ion Creţu a înaintat cerere de recuzare.

Pe parcursul ultimelor patru luni, când s-a ajuns la etapa audierii martorilor, Veaceslav Platon şi avocatul său au amânat de mai multe ori şedinţele de judecată şi au depus cereri de recuzare, toate fiind respinse.

În aprilie, Ion Creţu a solicitat strămutarea examinării dosarului la o altă instanţă, motivând că Viorel Morari a deţinut funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţia şi ar putea avea anumite conexiuni cu magistraţii de la oficiul Buiucani al Judecătoriei Chişinău. Curtea Supremă de justiţie a respins solicitarea ca nefondată.

Fostul şef al Procuraturii Anticorupţie consideră că Platon face tot posibilul ca dosarul să fie tergiversat, deoarece i-ar fi frică de o potenţială achitare a sa şi îi este mai convenabil să-l ţină într-o stare tensionată.

Amintim că Viorel Morari este învinuit de abuz în serviciu, fals în acte publice și amestec în înfăptuirea justiției. Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, lui Morari i se incriminează că, în martie 2017, ar fi primit de la Vladimir Plahotniuc o plângere pe care „a înregistrat-o contrar cerinţelor legale, pornind un proces penal şi, ulterior, urmărirea penală, falsificând mai multe acte procesuale în cauza penală. Toate aceste acţiuni au fost făcute din interese personale, precum şi în interesul petentului şi al mai multor persoane din anturajul acestuia, pentru a-i proteja de implicare în calitate de bănuiţi în cauza penală privind frauda bancară şi a obstrucţiona cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a acestei cauze penale”.

Judecătoria Chișinău a început examinarea dosarului Morari pe 14 februarie 2020, când fostul șef al Procuraturii Anticorupție a fost eliberat din arest preventiv.

Viorel Morari pledează nevinovat și susține că dosarele ar fi o comandă politică, după ce a decis să repornească dosarul penal privind presupusa finanțare din străinătate a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, PSRM.

 

 

Julieta Saviţchi
20/07/2021Become a Patron!

Comentarii