Procuratura raionului Soroca informează despre pronunțarea unei sentințe de condamnare a unei femei de 60 de ani, într-un dosar de corupere a alegătorilor. Judecătoria Soroca, sediul Central, a recunoscut-o vinovată de comiterea infracțiunii, fiind condamnată în baza acestui articol la pedeapsă sub formă de 1 an de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acesteia pe un termen de probă de 2 ani.
Potrivit acuzării, femeia, împreună cu alte persoane în curs de identificare, în timp ce se afla în raionul Soroca, cu scopul determinării alegătorilor să își exercite drepturile electorale în cadrul alegerilor potrivit poziției promovate de exponenții blocului electoral Victoria /Победа, din care făcea parte, a contribuit la pregătirea săvârșirii infracțiunii respective prin sfaturi, indicații și prestarea de informații, având rolul de complice.
„Femeia a identificat mai multe persoane de la care a colectat datele cu caracter personal ale acestora și cărora le-a instalat pe dispozitivele electronice aplicația PSB (Promsvyazbank) convingâdu-i să acționeze corespunzător poziției promovate de exponenții blocului, în schimbul remunerațiilor bănești promise. Ulterior, pentru atingerea scopului infracțional, persoanele, care dirijau acțiunile ilegale au transferat pe contul unui bărbat, mijloace bănești în sumă de 2 500 ruble rusești, pentru ca acesta, la 20 octombrie 2024, în primul tur al alegerii Președintelui Republicii Moldova să-și exercite drepturile electorale în favoarea candidatului promovat de bloc, numele căruia urma a fi anunțat cu o zi înainte de scrutinul electoral”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.
Totodată, inculpata a întreprins acțiuni infracționale de determinare a persoanelor ca contra sumelor bănești să aleagă opțiunea promovată de blocul „Victoria” la referendum, și să aplice ștampila la cuvântul „NU”, mai spun acuzatorii.
Totuși, planul nu a fost dus la bun sfârșit, deoarece beneficiarii promiși ai sumelor respective, după ce au fost informați despre consecințele legale ale unor asemenea acțiuni, au renunțat la utilizarea aplicației respective, iar banii transferați nu au mai fost ridicați.
Astfel, prin sentința Judecătoriei Soroca (sediul Central) din 10 martie 2025, inculpata a fost recunoscută vinovată de comiterea infracțiunii, fiind condamnată în baza acestui articol la pedeapsă sub formă de 1 an de închisoare, cu suspendarea condiționată a executării acesteia pe un termen de probă de 2 ani.
În instanța de judecată, inculpata și-a recunoscut vinovăția.
Amenzile cresc în progresie geometrică în cazul persoanelor care cumpără sau își vând voturile. Executivul a aprobat un aviz la proiectul elaborat de Parlament care prevede pedepse mai aspre pentru corupția electorală. Inițiativa propune creșterea amenzilor de la 67 mii 500 de lei la 95 de mii 500 de lei pentru persoanele fizice sau pedepse cu închisoarea de la 4 la 7 ani.
Persoanele juridice identificate cu probleme vor achita până la 550 de mii de lei. Conform autorităților, proiectul are ca scop îmbunătățirea legislației naționale de combatere a corupției electorale, eficientizarea anchetelor și sancționarea mai rapidă a infracțiunilor legate de acest fenomen, dar și clarificarea procedurilor legale pentru prevenirea acțiunilor de corupție.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii