Octavian Iachimovschi, în apărarea Veronicăi Dragalin. Când au fost obținute probele în privința Tatianei Răducanu

Anticoruptie.md
22/05/2024
captura video

Procesul penal în care este vizată fosta membră a comisiilor Pre-Vetting și Vetting a fost inițiat de procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, iar aceasta are tot dreptul să decidă care sunt informațiile ce pot fi furnizate persoanelor terțe. Este clarificarea făcută de șeful adjunct al PA, Octavian Iachimovschi, la emisiunea Rezoomat de la Rlive TV. Reacția vine după ce în spațiul public au apărut mai multe reacții negative la scrisoarea șefei PA, în care se menționează că Răducanu ar avea afilieri cu Veaceslav Platon și Ilan Șor, suspiciune negată de aceasta.

Procurorul –șef adjunct al PA, Octavian Iachimovschi, a negat faptul că PA avea acces la mesajele dintre Veaceslav Platon și avocatul lui Ilan Șor, Aureliu Colenco, încă din 2016. Schimbul de mesaje dintre cei doi, timp de mai mulți ani, în care este vizată magistrata Tatiana Răducanu, considerată în mesaje drept „omul nostru 100%” și „gata să lucreze” au ajuns în vizorul PA abia în aprilie 2024. 

„Aceste discuții ar fi fost acum 10 ani, dar Procuratura Anticorupție a intrat oficial în posesia acestor discuții abia la 4 aprilie 2024. Probabil că cei care au pornit o astfel de ipoteză că ar fi fost niște informații pe care le deținem din 2016 au confundat anumite chestiuni. Într-adevăr la PA se află anumite informații, extrase din telefoanele extrase de la Veaceslav Platon în Kiev, Ucraina în anul 2016, dar informațiile la care se referea doamna Dragalin nu se conțin în acel telefon”, a menționat Octavian Iachimovschi. 

Iachimovschi a precizat că Dragalin are dreptul să furnizeze anumite informații întrucât anume ea are în gestiune procesul penal. 

„Potrivit codului de procedură penală procurorul care exercită urmărirea penală decide care este nivelul de informații ce poate fi furnizat persoanelor terțe. Doamna Dragalin are competența de a decide când este cazul să facă publică o anumită investigație. Codul de procedură penală are anumite restricții dacă anumite informații ar putea leza drepturile anumitor persoane.Teoretic, divulgarea datelor dintr-un dosar penal se află la latitudinea procurorului care are în gestiune acest dosar penal. Nu vorbim despre o urmărire penală pornită, ci vorbim despre un proces penal intentat”. 

Procurorul a precizat că nu poate da anumite calificative dacă este o coincidență sau nu că aceste detalii au ieșit la suprafață chiar în preajma începutului evaluării procurorilor anticorupție. 

„Procurorii așteaptă notificările încă de anul trecut, probabil aceste notificări vor fi făcute săptămâna aceasta sau viitoare. Comisia a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor lista procurorilor. Deja după ce vom fi notificați vom vedea după numărul de procurori care-și vor da demisia dacă s-au speriat procurorii anticorupție de vetting sau nu”, a menționat procurorul anticorupție. 

Pe 14 mai 2024, Tatiana Răducanu și-a anunțat demisia din comisiile de Pre-vetting și Vetting care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor. Demisia a fost anunțată la câteva ore după ce în spațiul public a apărut o scrisoare a șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Scrisoarea a fost semnată în dimineața zilei de 14 mai 2024 și transmisă mai multor procurori și judecători. Potrivit acestei scrisori, la 30 aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a inițiat un proces penal și o suspectează pe Tatiana Răducanu de corupție, abuz de putere și afiliere cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor încă din anul 2013.

Potrivit Tatianei Răducanu, circumstanțele la care face referire șefa procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, nu au avut loc. Mai mult, aceasta regretă că nu a fost contactată de procurorii anticorupție pentru a oferi explicații pe marginea aspectelor menționate de șefa PA.

„Explicațiile mele ar fi confirmat din start netemeinicia oricăror suspiciuni. De asemenea, regret că în ajunul începerii evaluării lor, procurorii anticorupție au lansat un proces penal pe care conform legii nu aveau dreptul să-l lanseze. Sunt totuși deschisă să cooperez pe marginea oricărei anchete inițiate legal pentru clarifica acuzațiile aduse mie”, a precizat Tatiana Răducanu.

Parlamentul a aprobat, pe 16 mai, cererea de demisie a Tatianei Răducanu.

Anticoruptie.md
22/05/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii