Octavian Țîcu, despre dosarul Bahamas: „O situație stupidă, ANI ne-a trimis două decizii contrare în cazul lui Bolea”

Ilie Gulca
03/06/2021
Deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu

Deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu au acuzat, joi, Procuratura Generală și Autoritatea Națională de Integritate (ANI) că nu își fac „treaba bine, în conformitate cu litera legii”, după „cazurile de rezonanță” în care sunt implicați membrii PSRM, în special Bahamas, kuliokul. ANI a comunicat, după declarațiile celor doi deputați, că are în desfășurare proceduri de control în cazul a șapte deputați care figurează în dosarul Bahamas.

„Împreună cu dl Țîcu am scos în vileag mai multe cazuri de rezonanță, Bahamas, kuliokul, precum și alte dosare care demonstrează cu probe concludente că unii actori politici au fost și sunt implicați în acte de corupție. Constatăm cu mult regret lipsa de reacție a procuraturii”, a spus deputatul Iurie Reniță.  

Parlamentarul a acuzat Procuratura Generală că își face o agendă politică și nu una a ei proprie: „O procuratură generală profesionistă își are propria agendă, luptă cu forțele corupte, indiferent că avem alegeri parlamentare, prezidențiale și locale”.

La rândul său, Octavian Țîcu a subliniat, de asemenea, lipsa de reacție a procuraturii și răspunsurile contradictorii ale ANI în cazul deputaților socialiști implicați în scandalul Bahamas.

„ANI ne-a trimis două răspunsuri diferite chiar dacă este vorba de aceeași persoană. În primul spune că Bolea nu este suspectat de nedeclararea celor 500.000 de lei, iar în al doilea – materialele dlui Bolea au fost transmise spre examinare Procuraturii Anticorupție. Ce se înțelegem din asta? Poate ne explică procuratura în curând”

După declarațiile celor doi deputați, ANI a precizat că „întreprinde toate măsurile și acțiunile necesare în vederea realizării misiunii sale în mod obiectiv și corect”.

„Procedurile de control al averii comparativ cu alte investigații tangențiale activității noastre necesită acțiuni mai ample pentru acumularea unui probatoriu consistent și legal, în baza căruia inspectorii de integritate își pot pronunța deciziile bine argumentate”, se menționează într-un comunicat al Autorității.

Dosarul Bahamas a fost deschis în iulie 2016 pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, cu implicarea companiei „Exclusiv Media”, fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță.

Potrivit reporterilor Rise Moldova, banii spălați prin offshor-urile din Bahamas au fost folosiți pentru finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din 2016.

În iunie 2019, Procuratura Anticorupție a pornit încă un dosar penal privind finanțarea ilegală a PSRM, după ce în presă au apărut imaginile video când fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc îi trimite lui Igor Dodon renumita pungă neagră cu calendar, în care se presupune că ar fi fost bani.

La începutul lunii decembrie 2019, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a dispus comasarea dosarelor în unul singur și accelerarea investigațiilor. În scurt timp, acesta este înlăturat de la șefia Procuraturii Anticorupție, iar apoi plasat în arest preventiv.

În acest timp, Procuratura Anticorupție emite ordonanță de neîncepere a urmăririi penale privind finanțarea ilegală a PSRM pe motiv că nu exista componență de infracțiune.

Cât privește dosarul Bahamas, procurorul general Stoianoglo a declarat că nu are nimic cu finanțarea PSRM și că este un caz ordinar de spălare de bani.

Ilie Gulca
03/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii