Omorul de la Elizaveta: Învinuitul, lăsat să plece acasă, protejat de poliţie

Julieta Saviţchi
22/07/2021
Momentul când Tătaru este scos din penitenciar. nordnews.md

Vitalie Tătaru, fostul ofiţer de la carabinieri, învinuit că a împuşcat mortal un tânăr de 23 de ani, a fost eliberat miercuri seara din arest, aproape de miezul nopţii. Portalul nordnews informează că cel puţin 20 de poliţişti i-au asigurat protecţia inculpatului.

Învinuitul a fost scos din curtea Penitenciarului nr.11 din Bălţi cu un micobuz pus la dispoziţie de către Poliţia din Bâlţi şi dus direct la locuinţa sa. Poliţiştii au explicat că în decizia instanţei privind eliberarea lui Tătaru din arest, poliţia a fost obligată să-i asigure paza şi protecţia locuinţei inculpatului. Aceste măsuri au fost luate pentru a-l proteja pe Tătaru şi pe membrii familiei sale de o eventuală răzbunare din partea rudelor tânărului ucis.

Eliberarea lui Tătaru a deveni posibilă după ce Curtea de Apel a anunţat sentinţa instanţei de fond privind condamnarea inculpatului la 17 ani de închisoare şi a dispus transmiterea dosarului la rejudecare. Tătaru nu mai putea fi ţinut în arest pentru că a expirat termenul de un an, prevăzut de legislaţie pentru arestul preventiv.

Decizia Curţii de Apel Bălţi a indignat rudele victimei, care au recurs la proteste.

În consecinţă, Procuratura Generală a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să examineze legalitatea acţiunilor a opt magistraţi, implicaţi în judecarea omorului de la Elizaveta.

Surse din cadrul CSM au precizat pentru portalul Anticorupţie.md că este vorba despre trei judecători din completul care a examinat dosarul în instanţa de fond, trei judecători din completul din instanţa de apel, de preşedintele şi vice-preşedintele Judecătoriei Bălţi.

Pe de altă parte, Procuratura Generală a dispus cercetarea disciplinară a procurorilor implicaţi în caz.

Amintim că, la 13 ianuarie 2020, un tânăr de 23 de ani din satul Elizaveta, municipiul Bălți, a fost împușcat mortal de către un ofițer din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri. Judecătoria Bălţi l-a condamnat pe carabinier la 17 ani de închisoare, însă Curtea de Apel Bălţi a anulat sentinţa, invocând erori de procedură. În lipsa unei sentinţe de condamnare şi expirarea termenului de un an prevăzut pentru arestul preventiv, învinuitul urmează să fie eliberat.

Julieta Saviţchi
22/07/2021Become a Patron!

Comentarii