Omul care i-ar fi „desenat” a doua identitate lui Vlad Plahotniuc, un învinuit cu vechime. Cum este judecat fostul șef ASP, Sergiu Răilean

Viorica Mija
02/10/2023
Colaj CIJM

Săptămâna curentă va fi reluată examinarea dosarului în care fostul șef al Agenției Servicii Publice (ASP), Sergiu Railean, este învinuit, alături de alți 8 foști funcționari, de abuz în serviciu. Pe 13 octombrie este planificată o altă ședință și în cel de-al doilea dosar inițiat pe numele lui Railean, în care este acuzat de exces de putere și de depășirea atribuțiilor de serviciu la „emiterea a zeci de buletine de identitate și pașapoarte cu încălcarea procedurilor, inclusiv în lipsa solicitanților – persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc”. Portalul Anticoruptie.md a scris încă în luna aprilie 2021 că Agenția Servicii Publice intenționează să achiziționeze blanchete cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate în valoare de peste 525 milioane de lei, în condițiile în care avea în rezervă aproape jumătate de milion, care îi ajung pentru un an. Ulterior, procedura a fost anulată.

Fostul șef al Agenţiei Servicii Publice (ASP), Sergiu Răilean, a fost reținut pe 3 mai 2022, după ce, în luna octombrie 2021, Procuratura Generală a dispus pornirea urmăririi penale în cazul tentativei de achiziționare a blanchetelor pentru pașapoarte de către factorii de decizie ai (ASP). Guvernul a anulat procedura de achiziție a blanchetelor pentru pașapoarte în urma unui control care a scos la iveală mai multe nereguli la ASP.

Şefa cabinetului de miniştri, Natalia Gavriliţa, a anunţat atunci, în cadrul unui briefing, că Guvernul a depistat o schemă dubioasă de delapidare de bani. Este vorba despre un contract de royalty cu o firmă cu adresă juridică în Lituania, dar care de fapt are sediul în Bulgaria și doar doi angajați.

Din 2014 până în 2021, ASP a transferat peste 40 de milioane de euro acestei firme, dintre care, doar în ultima zi de muncă, fostul director al ASP, Vladislav Zara, a făcut un transfer de un milion de euro către firma din Bulgaria.

În august 2022 a ajuns în instanță și dosarul inițiat pentru excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Examinarea de facto a cauzei este trecută de la o ședință la alta. Prima ședință în cauza care ar urma să limpezească apele a avut loc pe 22 august 2022, dar a fost un false start, deoarece avocatul a solicitat amânarea examinării. Pauza a fost una semnificativă, deoarece a doua ședință a fost anunțată pentru luna noiembrie la care, de altfel, nu s-a prezentat inculpatul. Pe 23 noiembrie s-a îmbolnăvit judecătorul, iar următoarea ședință a fost fixată pentru data de 15 martie, dar deja în anul 2023.  Ședința a avut loc, dar s-a acordat un termen suplimentar avocatului inculpatului pentru formularea listei probelor apărării. Pe 26 aprilie s-a reușit închiderea ședinței preliminare. A urmat o ședință de la care a lipsit apărătorul Iulian Pascari. Ulterior, avocatul a cerut o săptămână pentru a studia materialele din dosar și a-și determina tactica de apărare.  Părțile urmează să se prezinte în instanță pe 13 octombrie.

Sergiu Răilean a ajuns la conducerea ASP în 2017, după ce a câştigat un concurs organizat de Guvern. Până atunci, începând cu anul 2011, Răilean a deţinut funcţia de director general al Centrului Resurselor Informaţionale de Stat Registru, iar presa a scris că ar fi finul de cununie al fostul premier democrat, Pavel Filip.

Viorica Mija
02/10/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii