„Omul lui Șor” la Air Moldova, Alexandru Ceban, impus de instanță să plătească amendă

Viorica Mija
01/10/2022
Sursa: CIJM

Directorul „AIR Moldova”, companie care ar fi controlată de politicianul fugar, Ilan Șor, a contestat în instanță un proces verbal întocmit de agenții de circulație pentru încălcarea regulilor în trafic. Chiar dacă era vorba despre o sumă modică, Alexandru Ceban a decis să meargă în judecată. Prima instanță i-a respins demersul, acesta urmând să achite amenda de 2250 de lei.

„AIR Moldova” a fost sancţionată cu amendă pentru faptul că, pe 9 martie 2022, nu a vrut să comunice datele de identitate ale persoanei care era la volanul automobilului companiei. Alexandru Ceban a contestat decizia, declarând că nu a putut furniza datele solicitate, deoarece din data de 4 martie, odată cu declararea stării de urgență și  interzicerea utilizării spaţiului aerian, a dispus staţionarea salariaţilor.

Instanța nu s-a lăsat convinsă de circumstanțele invocate, mai ales că un număr anumit din personalul companiei a rămas în funcții.

„Instanţa de judecată găseşte de cuviință să respingă contestaţia depusă de Director General al CA „AIR Moldova”, Ceban Alexandru, ca fiind nefondată. Se menţine fără modificări procesul-verbal cu privire la contravenție seria nr. MAI05 519577 din 05 aprilie 2022 întocmit în privința CA „AIR Moldova” în baza art. 234 din Codul contravențional și decizia de sancționare din aceeași dată, prin care CA „AIR Moldova” a fost sancționat cu amendă în mărime de 45 unități convenționale. Hotărârea poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile, prin intermediul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani”, se arată în hotărârea instanței.

Deși se află în funcție din 9 septembrie 2019, pe site-ul companiei nu apare nicio fotografie cu Alexandru Ceban. 

În octombrie 2018, compania de stat „Air Moldova” a fost scoasă la privatizare și cumpărată cu 1,2 miliarde de lei de compania „Civil Aviation Group SRL”, înregistrată doar cu o lună înainte de către un grup de investitori. Asociați ai companiei „Civil Aviation Group SRL” sunt și două persoane fizice, cetățeni ai Republicii Moldova, care dețin cîte 25.5% dintre acțiuni: Andrei Ianovici și Serghei Melnik.

Anticoruptie.md a dezvăluit că privatizarea companiei Air Moldova s-a făcut printr-o schemă care are la bază datorii artificiale, o procedură viciată de concurs și mai multe tranzacții financiare dubioase.

Comisia parlamentară de anchetă care a investigat procesul de privatizare a depistat mai multe nereguli la pregătirea și desfășurarea procesului de vânzare și a declarant că ar exista  motive pentru rezilierea contractului semnat cu „Civil Aviation Group”.

Recent, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a reiterat că în spatele acestei tranzacții ar sta politicianul fugar, Ilan Șor. Asta, după ce compania a anunțat unilateral reluarea cursei Chișinău-Moscova.

„Această companie este controlată de Șor și a făcut un anunț iresponsabil. Noi credem că astfel de zboruri sunt riscante. Rog cetățenii să nu se lase amăgiți de acest anunț pentru că nu este nimic clar încă”, a declarat Spînu pentru Moldova 1.

Viorica Mija
01/10/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii