„Otkat”- urile de la AIPA: 150.000 de lei pentru obţinerea unui contract de subvenţionare

Anticoruptie.md
24/01/2023
Captură

Mai mulţi funcţionari de la Agenţia pentru Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA) ar fi încasat otkaturi de cca 150.000 de lei de la un contract de subvenţionare pentru fermieri. Dezvăluirile au fost făcute marţi, într-o conferinţă de presă, de către şefa Procuraturii Amticorupţie, Veronica Dragalin, şi directorul CNA, Iulian Rusu.

„Am depistat o schemă prin care 10% din fondurile oferite contrar prevederilor legale erau transferate la funcționari din cadrul AIPA prin persoane interpuse. Aceste sume ajungeau la 150 mii lei/per contract de subvenționare. Un alt episod cu un prejudiciu de 3,5 milioane lei a fost depistat în alt oficiu teritorial. Contrar limitelor maximale care au fost stabilite prin lege și reglementările interne ale AIPA au fost oferite subvenții ilegal”, a precizat Rusu.

Directorul de la CNA a mai precizat că au fost pornite 26 de cauze penale pentru abuzul de putere, corupere pasivă, activă, trafic de influență și spălare de bani, în care figurează angajaţi AIPA, primari, agenţi economice şi reprezentanţi ai unor organizaţii obşteşti.

Veronica Dragalin a precizat că 6 persoane au fost reţinute, alte 6 vor fi cercetate în stare de libertate, iar 24 sunt încă documentate.

Amintim că, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins, marţi dimineaţa, cu percheziții în mai multe localităţi din ţară în legătură cu abuzurile şi corupţia admise la eliberarea subvenţiilor în agricultură.

Descinderile de marţi nu sunt primele la AIPA. Portalul Anticorupţie.md, a relatat pe parcursul ultimilor 8 ani, cu referinţă la organele de drept, despre mai multe dosare şi reţineri pentru corupţie la AIPA. Schemele de corupţie de la agenţie au fost deconspirate şi într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova.

Anticoruptie.md
24/01/2023Follow us on Telegram

Comentarii