Păcatele din trecut. Fost ministru democrat și ex-rector al Universității Agrare, prins pe picior greșit

Viorica Mija
18/03/2023
Sursa foto: Sandu Tarlev

Ex-rectorul fostei Universități Agrare, Liviu Volconovici, ar fi admis conflict de interese atunci când a angajat rude în instituția pe care o conducea. După jumătate de an de verificări, inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) au constatat oficial încălcarea. Actul poate fi însă contestat în termen de 30 de zile la Curtea de Apel Chișinău.

Verificarea a fost inițiată pe 9 septembrie 2022, după ce Autoritatea Națională de Integritate a fost sesizată privind un posibil conflict de interese.

Mai exact, Liviu Volconovici ar fi angajat două persoane cu care ar fi în relații de rudenie. În cadrul verificărilor, inspectorul de integritate a solicitat explicații de la Universitatea Tehnică din Moldova (UTM), reieșind din faptul că Universitatea Agrară a trecut în componența UTM, în urma reformei din educație. Actele remise, dar și alte documente, confirmă calitatea de persoane apropiate între Liviu Volconovici și cei doi angajați.

În anul 2020, ANI a constatat că Liviu Volconovici a semnat, în anii 2017 – 2018, din poziția de rector al Universității Agrare, 6 acte ce îi vizează pe fiii săi.

Atunci, în explicația pentru ANI, Liviu Volconovici a declarat că „nu poate fi vorba de interes personal sau un conflict de interese real atunci când fiul meu este admis cu una din cele mai înalte note – 9,4, și de o comisie formată din 9 persoane, nu poate fi vorba de un conflict de interese real atunci când fiul meu individual aplică și câștigă dreptul de a participa la o conferință (plătită integral din sursele organizatorilor) și nu poate fi calificat drept conflict de interese când după 2 ani de eforturi și reușită academică a fiului meu (numele este blurat în actul de constatare) am semnat diploma de masterat a acestuia”.

Liviu Volconovici a fost ministrul PDM al Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului și este cumătru cu deputatul transfug Sergiu Sîrbu, pe care, de asemenea, l-a angajat în calitate de lector la Universitatea Agrară.

Viorica Mija
18/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii