„Păcatele vechi” ale lui Cristian Rizea

Viorica Mija
22/05/2023

La aproape o lună de când a fost extrădat autorităților din România, cauzele judiciare în care figurează fostul deputat român Cristian Rizea își continuă parcursul firesc în instanță. Săptămâna trecută, Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție a admis cererea înaintată de preşedintele interimar al Judecătoriei Chişinău, Nicolae Şova, privind strămutarea examinării dosarului contravențional de învinuire a lui Rizea de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la Judecătoria Strășeni. Pe rol se află mai multe procese în care Rizea este învinuit de defăimare. Cristian Rizea a făcut mai multe declarații calomnioase în adresa reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), care au deconspirat luxul cu care era înconjurat la Chișinău, în condițiile în care justiția din România îl condamnase penal pentru acte de corupție.

Cauza nominalizată a fost repartizată în mod automat judecătorului Angela Catană. Totuși, la data de 10 aprilie 2023, magistrata a sesizat președintele interimar al Judecătoriei Chișinău, solicitând transmiterea cauzei Curții Supreme de Justiție, în vederea examinării posibilității strămutării judecării cauzei la o altă instanță egală în grad. Motivul invocat - în cadrul cauzei contravenționale, colega sa, judecătorul Lilia Lupașco are statut de victimă.

Fostul deputat român, Cristian Rizea, extrădat de autoritățile Republicii Moldova pe 27 aprilie și încarcerat în România, a supărat mai multă lume în cei șase ani de refugiu la Chișinău. În instanța de fond rămân pe rol câteva dosare, în care Rizea este învinuit de defăimare. În alte „procese de onoare” s-au pronunțat de-a lungul vremii decizii irevocabile.

În instanța de fond au rămas nerezolvate cel puțin patru cauze în care Cristian Rizea este învinuit că a adus prejudicii onoarei, demnității și reputației profesionale. În faza de pregătire este acțiunea inițiată de fosta funcționară de la Primăria Chișinău, Veronica Herța, care l-a acționat în judecată pentru „dezvăluirile” din emisiunea: „Spovedania lui Rizea”. Totodată, nu s-a ajuns la o finalitate în litigiul cu Societatea cu Răspundere Limitată ENTOURAGE & COMPANY, care l-a chemat în fața instanței pe Rizea pentru declarații calomnioase. Fără un verdict final a rămas și cauza inițiată de intrpreta Olia Tira, dar și cea în care omul de afaceri Nicolae Ciornîi își apără onoarea, demnitatea și reputația profesională.

În afară de aceste dosare, fostul deputat PSD mai figurează şi ca reclamant în câteva dosare civile şi de contencios administrativ. Acesta a contestat decretul prezidenţial privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti şi actele emise de întreprinderea de stat Registru.

Viorica Mija
22/05/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii