#PandoraPapers // Plahotniuc, protagonistul unor noi dezvăluiri despre afaceri obscure

Madalin Necsuțu
04/10/2021
Vladimir Plahotniuc

Oligarhul fugar din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, este protagonistul unor noi dezvăluiri despre afacerile obscure, tranzacții financiare de proporții prin offshore-uri și bănci amestecate în scandaluri despre spălări de bani.

Plahotniuc ar fi ținut într-un trust din Noua Zeelanda aproximativ 180 de milioane de dolari americani, potrivit reporterilor RISE Moldova. Oligarhul ar fi transferat acești bani familiei sale din Elveția începând cu 2011, potrivit #PandoraPapers – o nouă investigație mondială despre finanțările obscure și conturile secrete a circa 35 de actuali și foști lideri ai lumii, dar și peste 300 de oficiali care apar în documente ale companiilor offshore.

Trustul OTIV a fost creat în Noua Zeelandă pe 22 noiembrie 2011 de către grupul Asiaciti Trust, o fabrică internațională de companii offshore. Beneficiarii trustului sunt Oxana Childescu (fosta soție a lui Vladimir Plahotniuc), Timofei și Inochentie Plahotniuc (cei doi copii ai oligarhului). Jurnaliștii mai scriu că în iunie 2017, Plahotniuc și-a adus trustul OTIV din Noua Zeelandă în Cipru, fiind lăsat pe mâinile avocaților ciprioți de la C. Argyrou & Associates (Trustees) Ltd.

„Mutarea de pe o insulă pe alta a presupus și un transfer de documente originale și extrase din arhiva Trustului OTIV.

Astfel, curierii internaționali au adus din sud-vestul Oceanului Pacific în Cipru peste 40 de acte, inclusiv un set de documente cu firmele din Olanda ale holdingului OTIV Prime, și un set cu extrase ale firmelor din Moldova: Prime Broker SRL, Victoria Leasing SRL, Victoria Asigurari SRL, Argus-S SRL, Argus-Teh SRL, Nobil Air SRL, TOP Galeria SRL”, a scris RISE.

RISE Moldova a analizat rapoartele financiare ale Trustului OTIV pentru 2012–2015 și a urmărit cele mai mari tranzacții financiare. Astfel, potrivit raportului anual „OTIV Trust” pentru 2012 (anul fiscal se încheie la 31 decembrie 2013 – n.r.), redactat de AsiaTrust New Zealand Limited, trustul avea în primii ani de viață investiții de 127,7 milioane de dolari.

În următorul raport anual din 31 martie 2014, OTIV Trust înregistra pentru 2013 un venit de 35,5 milioane de dolari. O sumă asemănătoare, în perioada 2013-2014, a fost transferată Oxanei Childescu, fosta soție a lui Plahotniuc. Conform unui raport ulterior, din 31 martie 2015, trustul raporta pentru 2014 un venit mai mic – 3,9 milioane de dolari.

Documentele PanamaPaers reprezintă cea mai nouă verigă într-un lanț de dezvăluiri după documentele FinCen, Paradise Papers, Panama Papers și LuxLeaks. Examinarea acestor documente este cel mai mare proces organizat de Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (CIJI), la care participă peste 650. Averile secrete și tranzacțiile ascunse ale liderilor lumii, politicienilor și miliardarilor au fost dezvăluite în una dintre cele mai mari scurgeri de informații și de documente financiare, relatează The Guardian.

Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova au dezvăluit că oligarhul Vladimir Plahotniuc și-a planificat fuga din Republica Moldova imediat după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

Un document exclusiv obținut de CIJM demonstrează că fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și-a pregătit din timp ieșirea din scena politică moldovenească și exit-ul, împreună cu toată familia sa, în Occident.

El a fugit din Republica Moldova pe 14 iunie 2019, chiar în ziua căderii guvernului democratului Pavel Filip. Ulterior, pe numele lui Plahotniuc au fost deschise mai multe dosare privind spălare de bani, inclusiv în cazul furtului miliardului, escrocherie și formarea unei organizații criminale.

O altă anchetă a CIJM arată cum zeci de milioane de euro provenind din licitațiile cu Moldtelecom au ajuns în conturile unor firme gestionate de oameni din anturajul oligarhului Plahotniuc.

Operațiunile au fost executate prin offshore-uri din Europa, Asia și Orientul Mijlociu, fapt ce îngreunează ancheta autorităților. După fuga lui Plahotniuc din Moldova, autoritățile din Republica Moldova fac eforturi să-l aducă în țară, dar nu sunt capabile să îi identifice cu exactitate locația și să îl aducă la Chișinău.

Madalin Necsuțu
04/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii