Parlamentarii intangibili. Deputații Șor, aflați în conflict cu legea, care intră din nou sub protecția imunității parlamentare

Ilie Gulca
14/07/2021
Ilan Șor, Petru Jardan și Denis Ulanov

Ilan Șor, Pentru Jardan și Denis Ulanov, aflați în conflict cu legea și lipsiți de imunitate parlamentară, după recunoașterea alegerilor de către Comisia Electorală Centrală și validarea mandatelor lor de către Curtea Constituțională, potrivit fostului judecător la Înalta Curte, Nicolae Osmochescu, vor fi protejați din nou de imunitate. Astfel, pentru tragerea lor la răspundere, procurorul general va trebui să solicite, din nou, în Parlament ridicarea imunității acestora.

Primul pe lista Partidului Șor, Ilan Șor, rămas fără imunitate parlamentară la 15 august 2019, după validarea mandatelor de către Curtea Constituțională, va fi protejat de imunitate și va putea să vină în Republica Moldova fără să fie arestat de oamenii legii.

El  a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de către Banca de Economii.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Fostul primar de Orhei ar fi părăsit țara la 14 iunie de la Aeroportul Internațional Chișinău, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Al treilea candidat pentru funcția de deputat pe lista Partidului Șor este Denis Ulanov. Acesta a rămas fără imunitate pe 22 martie curent. El a fost reținut pentru 72 de ore, după care a fost eliberat, pe 25 martie, sub control judiciar.

Ulanov este cercetat sub aspectul „escrocheriei” și „spălare de bani”. Ambele infracțiuni au fost săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesele unei asociații criminale, precizează oamenii legii.

După validarea mandatului său de deputat de către Curtea Constituțională, pentru a fi supus urmăririi penale, procurorul general trebuie să vină în Parlament și să ceară ridicarea imunității.

Locul patru pe lista Partidului Șor, Petru Jardan, a rămas fără imunitate, de asemenea, pe 22 martie. El ar fi comis „abuz de serviciu”, în proporții deosebit de mari, în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, aflată în perioada concesionări.

Pe 21 iunie, procurorii au trimis în judecată dosarul deputatului Petru Jardan. El este acuzat de „abuz în serviciu” în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat și în detrimentul intereselor aeroportului în perioada concesionări acestui obiectiv strategic în 2013.

Petru Jardan, de asemenea, a precizat profesorul Nicolae Osmochescu, după validarea mandatului de deputat de către Curtea Constituțională, va fi protejat de imunitate parlamentară.   

Numărul doi pe lista Partidului Șor, Marina Tauber, a fost reținută la 16 septembrie 2019, la câteva ore după ce Parlamentul a votat, la solicitarea procurorului general interimar, ridicarea imunității. În cadrul aceleiași ședințe, a fost ridicată imunitatea unei alte deputate Șor, Reghina Apostolova.

În octombrie 2020, cele două deputate au fost scoase de sub urmărire penală în dosarul în care erau bănuite de complicitate la furtul miliardului. Într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale se precizează că procurorii anticorupție au tras concluzia că faptele persoanelor respective nu întrunesc elementele infracțiunilor imputate.

„Ca urmare a multiplelor acțiuni de urmărire penală, confruntări între învinuiți/bănuiți și martori, măsuri speciale de investigații, s-a constatat că în acțiunile învinuiților nu se regăsește elementul obligatoriu al infracțiunilor, și anume intenția directă la realizarea scopului infracțional urmărit de grupul criminal organizat la obținerea unui folos material”, se arată în document.

Ilie Gulca
14/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii