Parlamentul rus se opune eliberării militarilor ucraineni de la Azovstal: „Să fie judecaţi ca și criminali de război”

Julieta Saviţchi
17/05/2022
Evacuarea de la Azovstal Captură

Duma de Stat a Federației Ruse vrea să interzică schimbul de prizonieri de război cu militarii regimentului Azov, care au deținut apărarea oraşului Mariupol. Acest lucru a fost declarat de către președintele Dumei de Stat, Veacheslav Volodin, în cadrul şedinţei de marţi.

„Infractorii naziști nu ar trebui să fie schimbați, trebuie să facem totul pentru a-i aduce în fața justiției”, a spus el. Volodin a dat indicaţii Comitetului Dumei pentru Probleme de Apărare să pregătească un proiect în acest sens. Deputaţii Dumei au susținut propunerea lui Volodin cu aplauze.

264 de soldați ucraineni au fost evacuați pe 16 mai de la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol și au fost direcționați către spitalele din Novoazovsk și Olenivka ocupate de ruși, relatează Kyiv Independent.

Dintre cei evacuați, 53 de soldați grav răniți vor primi tratament medical la Novoazovsk, în timp ce 211 vor fi transferați la Olenivka pentru a participa la un viitor schimb de prizonieri, potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Continuăm eforturile de salvare a apărătorilor care rămân la Azovstal”, a spus Statul Major. În discursul său video adresat națiunii în noaptea de 16 mai, președintele Volodimir Zelenski a subliniat că „Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”.

Potrivit lui Zelenski, Ucraina continuă negocierile pentru a ajunge la un acord care să le permită apărătorilor Azovstal să se întoarcă acasă. „Această lucrare are nevoie de delicatețe și timp”, a spus președintele.

Regimentul Azov al Gărzii Naționale și Brigada 36 Marină, sunt ultimele forțe ucrainene care apără Mariupol, un oraș cu o populație antebelică de 450.000 de locuitori, acum ocupat și aproape complet distrus de trupele ruse.

„Apărătorii lui Mariupol au executat ordinele, în ciuda tuturor dificultăților, au reținut forțele copleșitoare ale inamicului timp de 82 de zile și au permis armatei ucrainene să se regrupeze, să antreneze mai mult personal și să primească un număr mare de arme din țările partenere”, Denys. Prokopenko, comandantul Regimentului Azov, a declarat într-o adresă video din 16 mai.

„Pentru a salva vieți, întreaga garnizoană Mariupol pune în aplicare decizia aprobată a comandamentului suprem militar și speră în sprijinul poporului ucrainean”, a adăugat el.


 

Julieta Saviţchi
17/05/2022Follow us on Telegram

Comentarii