Patimi pentru o piață din centrul Chișinăului. Partidul Nostru a rămas fără o sursă de venit

Julieta Savițchi
28/12/2018
Foto: Anticoruptie.md

După ce a funcționat fără aurorizație și alte documente necesare, Piața „Curcubeu” din centrul Chișinăului a fost transmisă proprietarei terenului pe care este amplasată, Nadejda Godoroja. Această femeie a obținut în judecată rezilierea contractului cu firma care a arendat terenul. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției în octombrie 2018 de către Nadejda Godoroja, care s-a plâns că nu poate beneficia de proprietatea sa chiar dacă a câștigat definitiv în instanță.

Nadejda Godoroja ne-a comunicat că a decis să rezilieze contractul pentru că arendașii nu își onorau obligațiile: „Nu mi-au dat nimic jumătate de an pentru arendă. Apoi au redus de capul lor plata la jumătate, au ajuns la 1.500 de euro pe lună. Am primit acești bani timp de 18 luni și, pe urmă, nu au mai plătit nici acești bani”.

De cealaltă parte, Elena Cosovan, soția fontatorului pieței „Curcubeu”, o acuză pe Godoroja de atac raider. „A venit împreună cu executorul George Boțan și ne-a evacuat. Nu ne-au invitat și nici nu ne-au informat. Au luat lucrurile noastre. Buticurile sunt de fapt ale noastre. Am investit banii noștri. Nadejdei Godoroja i-am plătit 250.000 de euro pentru arendă. Avem probe. Iar acum ne-a deposedat și de afacere. L-au băgat pe soțul meu la închisoare ca să ne ia afacerea. În spatele său stau persoane sus-puse la pretură”, a declarat Elena Cosovan.

Cei mai afectați de situația creată se pare că sunt comercianții pieței. Aceștia au plătit între 3.000 și 5.000 de euro pentru un butic și, în plus, au achitat în avans Elenei Cosovan pentru dreptul de a comercializa în piața cu pricina. „Am plătit până la finele lunii aprilie 2019. Acum nu știm ce va fi. Dar nu avem bani ca să plătim dublu”, ne-a declarat o vânzătoare.

Piața „Curcubeu” este amplasată pe un teren de 26 de ari la intersecția străzilor Columna și Tighina, vizavi de Gara Auto Centru. Această piață a fost deschisă în vara anului 2011 de către Întreprinderea Individuală „Cosovan-Dalesgrup”. Fondatorul și administratorul întreprinderii este Serghei Cosovan, fost activist și membru al Partidului Nostru, ajuns consilier local în orășelul Codru în urma alegerilor din vara anului 2015. În 2016, îl găsim pe Cosovan în lista sponsorilor campaniei electorale a lui Dmitri Ciubașenco. În plus, Cosovan a donat 74.000 de lei pentru candidatul Partidul Nostru la prezidențiale. Cosovan i-a organizat lui Ciubașenco întâlniri cu alegătorii chiar pe teritoriul pieței.

În septembrie 2017, Serghei Cosovan a fost reținut după ce s-au plâns mai mulți comercianți de la piața „Curcubeu” că au fost înșelați. L-au denunțat că ar fi fost obligați să cumpere de la el buticurile și să îi plătească taxe lunare și pentru teren.

Un dosar în acest caz, în care figurează 18 părți vătămate, se află pe rol la Judecătoria Chișinău. În alt dosar, cu două părți vătămate, Cosovan a fost condamnat la șapte ani cu executare.

În timp ce se afla Cosovan în arest preventiv, avocații săi au solicitat să fie eliberat pe motiv că suferă de citoză hepatica în fază terminală. Cosovan s-a plâns la CEDO. Înalta Curte a acceptat să examineze cererea în regim de urgență.

Julieta Savițchi
28/12/2018

Comentarii