Patru angajați ai BNM, cercetați pentru abuz de serviciu. Cum comentează conducerea instituției

Julieta Savițchi
16/07/2020

Patru angajați cu funcții de conducere din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) sunt cercetați penal de CNA și procurorii anticorupție într-un dosar deschis pentru abuz de serviciu. Funcționarii sunt bănuiți că ar fi încercat să ajute un grup de acționari al unei bănci comerciale din Republica Moldova să preia controlul asupra entității bancare, cauzând daune în proporții deosebit de mari celorlalți acționari. Conducerea BNM respinge acuzațiile.

CNA informează că au fost identificate bănuieli rezonabile că, în perioada anilor 2018-2019, persoane publice și cu funcție de demnitate publică din cadrul Băncii Naționale a Moldovei, „acționând în mod vădit pentru favorizarea unui grup de acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, care își dorea preluarea controlului asupra băncii vizate, ignorând informații cunoscute și interpretând abuziv situațiile de fapt și de drept, au creat condiții si pregătit acte cu informații denaturate, ce au servit drept temei pentru emiterea abuzivă a Hotărârii nr. 15 a Comitetului executiv BNM din 11 ianuarie 2019 cu privire la acțiunea concertată a unor acționari ai Băncii de Finanțe și Comerț SA, urmată de suspendarea unor drepturi aferente calității de acționar și obligarea înstrăinării unor acțiuni, în termen de trei luni”.

În comunicatul CNA se mai arată că acțiunile pretins ilegale, menționate mai sus, au condus la înstrăinarea forțată, la prețuri mai mici decât cele de piață, a 35,15 % din acțiunile Băncii de Finanțe și Comerț SA, estimate la 123 de milioane de lei, care erau deținute de alți acționari.

După descinderile de joi dimineață a mascaților de la CNA, BNM a emis un comunicat în care și-a exprimat dezacordul în legătură cu acțiunile oamenilor legii. „BNM își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile procesuale de percheziții și a modului de instrumentare a unei cauze penale recent intentate împotriva unor angajați cu funcții-cheie, sub pretextul utilizării abuzive a drepturilor acordate acestora de Legea privind activitatea băncilor, interpretarea pretins abuzivă a situațiilor de fapt și de drept ce au servit temei pentru emiterea pretins abuzivă a unei hotărâri a Comitetului executiv al BNM cu privire la acțiunea concertată a unor acționari și lipsa permisiunii prealabile a BNM pentru deținerea cotelor calificate în capitalul social al unei bănci.  Dosarul vizează o hotărâre a BNM luată în conformitate cu angajamentele asumate de Republica Moldova în cadrul Memorandumului cu FMI, în contextul procesului amplu de reformare a sistemului bancar, desfășurat în ultimii aproape patru ani de Banca Națională, cu scopul de a asigura transparentizarea acționariatului, o guvernare corporativă sănătoasă în bănci și un cadru de reglementare necesar pentru afirmarea unui sector bancar stabil”, se arată în comunicatul BNM.

Julieta Savițchi
16/07/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii