Patru membri ai unei grupări criminale internaționale, reținuți în Moldova. Schema prin care au fost furați 7 milioane de euro din instituții publice din Occident ​

Ilie Gulca
04/10/2021
Foto-simbol: Euromoney

O rețea internațională specializată în spălarea banilor a reușit să fure de la instituții publice în principal din Spania 7 milioane de euro. Poliția din Republica Moldova a reținut patru membri ai grupării – doi bărbați din raionul Strășeni și alții doi din regiunea transnistreană.

Potrivit Inspectoratului General al Poliției, în perioada 2018–2020, în conturile bancare deschise pe numele mai multor persoane din Republica Moldova au fost identificate transferuri impunătoare din străinătate. Banii erau retrași ulterior prin bancomate în țările europene. Oamenii legii au identificat mai mulți membri ai grupului care racolau persoane din Republica Moldova și convingea să deschidă pe numele lor mai multe conturi la diferite bănci din Republica Moldova și din străinătate.

Persoanele care deschideau conturile foloseau acte de identitate reale sau false, indicând ca date de contact numere de telefon indicate de către racolatori. Pentru aceste servicii, ei primeau între 50 și 100 de euro. Conturile bancare utilizate de membrii grupării erau deschise în Republica Moldova, România, Slovacia, Polonia, Cehia, Spania, Italia, Marea Britanie, Germania și altele, gruparea fiind cunoscută pe piața spălării banilor din Europa.

Astfel, în perioada menționată, pe conturile acestor persoane au fost înregistrate transferuri în valoare totală de circa 7 milioane de euro. Ulterior, banii au fost ridicați în numerar de alți membri ai grupului infracțional organizat la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie etc.

Investigațiile sunt efectuate de ofițerii Direcției investigații infracțiuni spălarea banilor și finanțarea terorismului a Inspectoratul Național de Investigații, procurorii  Procuraturii Anticorupție, cu sprijinul Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România.

Mijloacele bănești parvenite pe conturile bancare deschise în băncile din Republica Moldova provin din activități infracționale de înșelăciune și fraude informatice comise în statele europene, în special în Spania. Victimele acestor operațiuni sunt reprezentanți ai autorităților publice, ai instituțiilor publice sau instituțiilor de interes public.

Mai exact, membrii grupării contactau telefonic reprezentanții instituției și îi spuneau că sunt angajați ai unui furnizor. În timpul convorbirii, înșelătorii le spuneau funcționarilor că furnizorii și-au  schimbat conturile bancare unde urmau să fie efectuate plățile aferente facturilor scadente și viitoare.

La scurt timp după finalizarea discuției telefonice, instituțiile publice primeau un mesaj pe e-mail, care conținea o adresă și datele de contact ale furnizorului și prin care se solicita efectuarea plăților într-un alt cont bancar decât cel utilizat de obicei. După recepționarea banilor în conturile bancare ale intermediarilor, un alt membru al grupării redirecționa banii în alte conturi bancare, fiind retrase în numerar de la bancomate din România, Slovacia, Marea Britanie și alte state europene.

Până în prezent, oamenii legii spun că au aplicat sechestru pe mijloace bănești în valoare de 120.000 de euro. Persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoarea de până la zece ani și privarea de dreptul de a ocupa funcții pe o anumită perioadă.

În februarie curent, în cadrul aceleiași cauze penale pornite în iunie 2020, a  fost reținut pe teritoriul Republicii Moldova unul din membrii grupului, un bărbat de 48 de ani, locuitor al municipiului Chișinău.

Ilie Gulca
04/10/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii