PCCOCS infirmă că ar avea neînţelegeri cu SIS-ul în dosarul filării magistratei Bostan: Cei cinci suspecţi au primit mandate de arestare

Julieta Saviţchi
18/06/2021

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cazuri Speciale (PCCOCS) infirmă că ar exista divergenţe cu Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) în dosarul filării magistratei Bostan şi susţine că cei cinci suspecţi reţinuţi joi au fost plasaţi în arest preventiv. Totodată, instituţia refuză să comunice în interesul cui a fost făcută filarea magistratei, pe motiv că ar exista „context electoral”.

„Procuratura infirmă categoric informațiile vehiculate în spațiul public ce țin de dosarul penal privind inviolabilitatea vieții personale a unui judecător, cu privire la care joi au avut loc descinderi – informații ce ar inocula faptul că unii suspecți ar fi fost eliberați sau că ar fi avut loc „adunări neformale” ale instituțiilor vizate. Caracterul speculativ al informațiilor publicate este contrazis de acțiunile procesual-penale care au rezultat în aplicarea măsurilor preventive de către magistrați față de învinuiți, la solicitarea procurorilor: patru persoane au fost plasate în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile, iar o persoană – pentru 20 de zile”, ne-a declara Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PCCOCS.

Gaitur a mai spus că nu există „determinări la care ar fi fost supusă Procuratura din partea Serviciului de Informații și Securitate în investigarea acestei cauze” şi că informaţiile ajunse în presă au tentă politică.

„Nu au existat „adunări neformale” ale instituțiilor vizate cu privire la acest dosar, ci doar activități procesual-penale efectuate de către procurori și asigurate din punct de vedere operativ de către angajații SIS. Prin urmare, Procuratura nu va da curs provocărilor proliferate în spațiul public și invitațiilor de comentare a informațiilor cu tentă politică, în context electoral, ci îşi și va concentra eforturile pe investigarea acestui și a altor dosare penale, în strictă conformitate cu legea. Odată cu avansarea investigațiilor și apariția datelor cu impact major pentru societate pe marginea acestui dosar, Procuratura va veni cu informații publice relevante”, a declarat reprezentantul PCCOCS.

Rugat să precizeze cine totuşi stă în spatele grupării care a filat-o pe magistrată, Veaceslav Platon sau Ilan Şor, Emil Gaitur a declarat că nu poate răspunde la această întrebare pentru a nu prejudicia ancheta şi pentru că există context electoral, cum ar fi în cazul lui Ilan Şor înscris în cursa pentru alegerile parlamentare anticipate.

Amintim că portalul anticorupţie.md a scris, făcând referinţă la surse din Procuratură, că gruparea care a făcut filarea ar fi controlată de Veaceslav Platon, iar SIS-ul ar fi recurs la o şmecherie, invocând că gruparea ar fi controlată de Şor pentru a-i determina pe procurori să pornească urmărirea penală.

În presă au apărut vineri şi numele presupuşilor suspecţi, toţi fiind angajaţi sau având tangenţe cu firmele afiliate lui Veaceslav Platon.

Julieta Saviţchi
18/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii