Pe urmele investigațiilor CIJM// Consilierul „afacerist” din Hâncești, Ivan Ududovici, își justifică „milionul fantomă” în instanță

Viorica Mija
10/04/2024
captura video// Fostul președinte, Igor Dodon, împreună cu Ivan Ududovici,consilier la Hîncești

Consilierul din cadrul Consiliului raional Hîncești, Ivan Ududovici, a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), care a stabilit că funcționarul a obținut în anul 2022 o avere cu caracter nejustificat în mărime de 1 274 846,91 lei. Constatarea inspectorilor de integritate vine după ce portalul Anticoruptie.md a deconspirat afacerile nedeclarate ale funcționarului. Jurnaliștii anticoruptie.md au identificat discrepanțe evidente între veniturile modeste declarate și afacerile de milioane pe care le administrează. 

În luna martie curent, ANI a verificat o sesizare din care reieșea că „la 21.12.2020, soția dlui Ivan Ududodovici a procurat o casă de locuit pentru care a achitat suma de 1 554 135,00 lei (valoarea imobilului), 7 771,00 lei-taxa notarială și 2 700,00 lei plata pentru asistența notarială. Potrivit datelor din declarația de avere și interese personale anuală pentru anul 2022, Ivan Udodovici împreună cu membrii familiei sale au obținut venituri în sumă de 470 194,34 lei și au realizat cheltuieli în sumă de 157 750,00 euro (apartament și 2 garaje) și 200 000,00 lei casă de locuit. Veniturile obținute în perioada obținerii calității de subiect al decarării nu sunt insuficiente pentru achiziționarea casei de locuit. Astfel, se atestă o diferență substanțială între avere și veniturile obținute în aceeași perioadă”. 

După verificările efectuate, inspectorul de integritate a atestat declararea necorespunzătoare a averii și intereselor personale. De exemplu, în declarația de avere și interese personale pentru anul 2022 – lipsesc capitolele de rigoare la următoatele bunuri imobile: teren pentru contrucții, o construcție accesorie și mai multe terenuri agricole. Totodată, în aceeași declarație funcționarul nu a inclus automobilul de model Volkswagen-Touareg, anul fabricației 2005, deținut de Ududovici cu titlu de posesie/comodat.

Reprezentantul lui Ududovici, care a venit cu explicații la ANI, a menționat că „în mod eronat nu au fost incluse aceste bunuri în declarația din 30.03.2023, iar fapta de neincludere nu a fost una intenționată”.

Viorica Mija
10/04/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii