Pe urmele unei investigaţii CIJM: Igor Dodon, la Procuratura Generală. Cum ar fi folosit fostul preşedinte banii obţinuţi din schemele cu energie electrică

Julieta Saviţchi
09/08/2022

Procuratura Generală a anunţat că a terminat investigaţiile în dosarul Energocom şi este pe cale de a-l transmite în judecată, însă doar după ce principalul învinuit, ex-preşedintele Igor Dodon, şi avocaţii săi vor face cunoştinţă cu toate materialele. În acest scop, Igor Dodon, acuzat de depăşirea atribuţiilor în interesul unui grup criminal organizat, a fost citat marţi la Procuratura Generală. Despre abuzurile de care este învinuit Igor Dodon Centrul de Investigaţii Jurnalistice din Moldova a scris încă în anul 2008.

Igor Dodon este învinuit că, în perioada anilor 2008-2009, când deţinea funcția de prim-viceprim-ministru şi ministru al Economiei și Comerțului, a semnat avizul care a favorizat încheierea de către directorul general al SA Energocom cu o companie străină din Ungaria a unui contract privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada mai 2008 - iunie 2009.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, avizul a fost semnat contrar legislaţiei deoarece aceasta nu ţinea de competenţa Ministerului Economiei și Comerțului.

Totodată, contractul încheiat cu compania străină a stabilit prețul energiei electrice pentru perioada mai-septembrie 2008 de 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și, respectiv, de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada cuprinsă între octombrie 2008 și iunie 2009. Preţurile au fost stabilite în pofida faptului că SA Energocom avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat statului este de 11.927.173 dolari, echivalentul a 123.957.916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturile consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

Surse din cadtul Procuraturii Generale au comunicat pentru portalul Anticorupţie.md că beneficiarul a o parte din bani obţinuţi în urma contractului fraudulos de achiziţionare a energiei electrice este oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc. O parte din bani au fost folosiţi de Dodon în interese personale, iar o parte au fost utilizaţi ulterior la finanţarea PSRM.

Procurorii au precizat că dosarul Energocom a fost disjuncat, iar în instanţa va fi trimisă partea în care Igor Dodon este învinuit de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Totodată, Procuratura Anticorupţie va investiga ipoteza utilizării mijloacelor financiare pe care le-ar fi obţinut Dodon în urma semnării contractului fraudulos.

Procurorii vor continua investigaţiile şi în partea ce ţine de implicarea „grupului criminal organizat condus de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul persoanelor sale de încredere, inclusiv Vladimir Andronachi, care sunt beneficiarii finali a unei părţi din mijloacele financiare obținute din schema cu energia electrică”, precum şi a unor companii afiliate unor persoane cu funcții de rang înalt în stat.

În noiembrie 2017, experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice prin intermediul unei companii-căpușă.

La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianîi.

Igor Dodon a respins acuzaţiile de implicare în dosarul Energocom. Fostul preşedinte se află în arest la domiciliu, fiind învinuit într-un alt dosar intentat pe patru capete de acuzare, inclusiv pentru îmbogăţire ilicită şi trădare de patrie.
 

Julieta Saviţchi
09/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii