Pe urmele unei investigaţii CIJM: procurora Mirandolina Suşiţcaia nu mai revine la dosarele intentate lui Veaceslav Platon

Julieta Saviţchi
05/08/2022
Captură CIJM

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a respins, vineri, plângerea procurorei Mirandolina Suşiţcaia, în care îl reclama pe procurorul general interimar, Dumitru Robu, că i-a retras din gestiune dosarul „Laudromatului rusesc” şi cele intentate pe numele controversatului afacerist Veaceslav Platon.

Acuzatoarea a invocat că Dumitru Robu ar fi persecutat-o şi a solicitat ca acesta să fie tras la răspundere disciplinară „pentru comportament abuziv și deviant”. Suţiţcaia s-a mai plâns pe Robu că a strigat la ea şi a numit-o cu cuvinte jignitoare.

Procurora anticorupţie, Mirandolina Suşiţcaia, cea care a dispus scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor moldoveni, implicaţi în Laundromatul rusesc şi a raportat superilor  că nu există probe în dosarul respectiv, a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie, în octombrie 2021. Procurorei Suşiţcaia i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.

Decizia a fost luată după ce Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat, în septembrie 2021, o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surpins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din RM, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

Julieta Saviţchi
05/08/2022
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii