Pe urmele unor anchete CIJM: Sechestru de 150 de milioane de lei pentru Portul Giurgiuleşti

Anticorupţie.md
30/06/2022
CIJM

Judecătorii de instrucţie au aplicat, la solicitarea procurorilor, sechestru pe active în valoare de 150.000.00 care formează capitalul social al companiei care gestionează Portul Internațional Liber Giurgiuleşti, într-un dosar penal pornit în 2020. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat două anchete despre schemele de la Portul Giurgiuleşti.

Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat într-un comunicat de presă că dosarul a fost pornit pentru delapidarea averii străine de către foști factori de decizie în cadrul companiei Bemol.

Drept rezultat al investigațiilor, în iunie 2022, o persoană cu rol de factor de decizie a fost pusă sub învinuire de către procurorii PCCOCS pentru acțiuni pretins ilegale, care au stat la baza preluării gestionării portului. 

„Sechestrul aplicat are ca scop prevenirea înstrăinării bunurilor și asigurarea reparării prejudiciului cauzat. În prezent, acțiunile de urmărire penală continuă, în vederea investigării întregului spectru infracțional vizat de dosarul penal”, se arată în comunicatul PCCOCS.

Portul Giurgiulești , singura ieșire la mare a Republicii Moldova, este astăzi administrat de BERD, dar în trecut, preț de aproape două decenii, a fost plimbat prin companii azere, olandeze, austriece, offshore-uri din Cipru și Bahamas și firme moldovenești. 

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a publicat două anchete, în 2018 şi în 2021, despre schemele de la Portul Giurgiuleşti.

Întreaga poveste a Portului Giurgiulești este marcată de prietenia și litigiul dintre omul de afaceri azer Rafiq Aliyev și fostul său angajat, Thomas Moser. În noiembrie 2003, Moser a fost angajat de Aliyev în Grupul Azpetrol, companie cu activitate în domeniul extragerii și comerțului de petrol și produse petroliere. Până atunci, Moser a lucrat opt ani pentru BERD, inclusiv pentru reprezentanța acesteia în Azerbaidjan.   

În 2004, Grupul Azpetrol a încheiat cu Guvernul R. Moldova un acord privind procurarea Portului petrolier din Moldova, care nu era finalizat la acea dată. Numai că 20% din acțiuni urma să fie păstrate de BERD. 

Astfel, la 29 decembrie același an, Guvernul R. Moldova a semnat cu trei companii moldovenești ale lui Aliyev – Bemol Retail SRL, Danube Logistics SRL și Bemol Refinery SRL – un acord de investiții despre PILG. Cele trei companii erau subsidiare ale firmei olandeze Easeur Holding B.V., iar beneficiarul final al tuturor firmelor a fost Rafiq Aliyev.

În octombrie 2005, Rafiq Aliyev și fratele său, Farhad, la acel moment, ministru al Economiei, au fost arestați în Azerbaidjan pentru acuzații de corupție, fraudă, delapidare și tentativă de lovitură de stat. La scurt timp, guvernul azer a naționalizat companiile lui Aliyev din Azerbaidjan. Ulterior, instituțiile internaționale l-au considerat pe Rafiq Aliyev deținut politic.  

Pentru a-și proteja firmele moldovenești, în 2006, Grupul Azpetrol al lui Aliyev le-a plasat într-un aranjament de administrare fiduciară de tip trust. Cele trei companii din Moldova – Danube Logistics, Bemol Trading și Bemol Refinery – erau proprietate a Easeur, care, la rândul său, aparținea companiei Eastern Capital NV. 

Acțiunile în Eastern Capital erau deținute de fondul de administrare fiduciară, offshore-ul The Eastern Trust, înființat în 2006, în Bahamas, ai cărui beneficiari finali erau Rafiq Aliyev și familia sa.

În urma acestei restructurări, Moser a devenit director al subsidiarelor moldovenești ale companiei olandeze Easeur Holding BV. 

Executorul judecătoresc Roman Talmaci a instalat, pe 25 februarie 2021, administrație silită la Danube Logistics SRL, proprietara PILG, la solicitarea Bemol SRL. 

O decizie a Curții Supreme de Justiție din Moldova din februarie 2021 i-a obligat pe Thomas Moser şi Ala Aydov, foşti manageri ai Bemol și Danube Logistics, să achite celei dintâi un prejudiciu de 177,4 milioane de lei.

De partea cealaltă, Danube Logistics SRL a afirmat că executorul judecătoresc a ignorat faptul că singurul său acționar era compania olandeză Danube Logistics Holding BV. În același timp, beneficiarul principal al profitului companiei olandeze în Danube Logistics SRL este BERD.


 

Anticorupţie.md
30/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii