Percheziții cu rețineri la Primăria Chișinău. Interceptări: „A venit poliţia, au venit aceia, eu pe toţi i-am liniştit”

Anticoruptie.md
13/02/2018
Ofițerii CNA, pe holurile Primăriei. Foto: Realitatea.md

Şapte persoane, printre care specialişti în domeniul construcţiilor, au fost reţinute marți, 13 februarie, în urma unor percheziţii efectuate de către CNA şi procurorii Anticorupţie. Bănuiții sunt acuzați de punerea în aplicare a unei scheme de legalizare a construcţiilor autorizate şi neautorizate din raza Chişinăului. Interceptările făcute de oamenii legii demonstrează că, pentru serviciile lor, coordonatorii grupului încasau de la clienţi sume cuprinse între 250 şi 3.500 de euro, iar fiecare membru al Comisiei de recepție finală a lucrărilor primea partea sa de bani.

Membrii grupului au fost filați de oamenii legii timp de mai multe luni. Schema ar fi fost pusă în aplicare în oficiul pe care membrii grupării îl închiriau chiar în sediul Primăriei Chișinău. Grupul era format din doi coordonatori, care s-au dovedit a fi capii schemei, şi mai mulţi specialişti în construcţii: experţi tehnici, proiectanţi, ingineri, diriginţi de şantier, care făceau parte din Comisia de recepţie finală a lucrărilor. În conformitate cu atribuţiile prestabilite, capii reţelei identificau persoane, care intenţionau să-şi perfecteze actele de recepţie finală a construcţiilor, le asigurau întregul portofoliu de documente, după care implicau membrii Comisiei pentru semnarea procesului-verbal final.

Având toată puterea de decizie, grupul perfecta actele de recepţie finală a construcţiilor, fără ca măcar să se deplaseze la faţa locului pentru a evalua lucrările. Toată afacerea se derula într-un singur birou din cadrul Primăriei, după care, aceleaşi persoane mergeau la Serviciul cadastral teritorial Chişinău pentru a înregistra imobilele.

Oamenii legii au documentat aproximativ 40 de cazuri în care grupul a legalizat construcţia unor imobile din Capitală şi din suburbiile acesteia. Persoanele reținute sunt cercetate penal într-un dosar de corupere, fals în acte şi trafic de influenţă şi riscă până la şapte ani de închisoare.

Anticoruptie.md
13/02/2018

Comentarii