Percheziții la câteva primării din sudul țării. Procurorii suspectează afaceri ilegale cu bani din Fondul Ecologic. Surse: „Se fac presiuni politice”

Mariana Colun
31/05/2018
Foto simbol

Primarul satului Chioselia Rusă, din UTA Găgăuzia, a fost reținut, la 28 mai, în urma unor percheziții făcute de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Alături de primar, au fost reținuți conducătorul companiei Uralis SRL, specializată în construcții inginerești, și fratele acestuia – șef de șantier. Percheziții au avut loc și în alte patru instituții din sudul țării: la Administrația raionului Ceadîr-Lunga, la Chioselia Mare, raionul Cahul, la Talmaza, raionul Ștefan Vodă și la Ceadâr, raionul Leova. Surse din cadrul unor primării spun că asupra lor s-ar face presiuni politice.   

Potrivit probatoriului acumulat de procurori, compania Uralis ar fi încasat bani din Fondul Ecologic Național pentru lucrări pe care nu le-ar fi executat și pentru utilaje pe care nu le-ar fi instalat, de fapt. Ulterior suspecții au fost plasați în arest la domiciliu. Solicitați de reporterul Anticorupție.md, angajați ai primăriei Chioselia Rusă, unde au avut loc perchezițiile, ne-au declarat că asupra primarului s-ar face presiuni politice, fără să indice de ce natură ar fi acestea. Șefii celorlalte primării unde au avut loc percheziții nu au vrut să vorbească la subiect.

PCCOCS arată într-un comunicat de presă că în 2016 firma Uralis SRL a fost desemnată câștigătoare la cinci licitații publice desfășurate de către primăriile localităților rurale din sudul țării, în valoare totală de 41 milioane lei pentru construcția de apeducte, canalizare, stații de pompare și purificare. Procurorii suspectează persoanele vizate că ar fi urmărit să delapideze mijloace bănești dintr-un proiect de construcție a sistemului de canalizare, stațiilor de pompare și purificare în satul Chioselia Rusă raionul Comrat, UTA Găgăuzia, în valoare de 7,23 milioane lei. „Potrivit schemei infracționale deconspirate în urma acțiunilor de urmărire penală, aceștia introduceau date denaturate în actele de recepție a lucrărilor executate, acestea nefiind efectuate, iar utilajele indicate nefiind instalate de facto. Totodată, au fost admise cheltuieli nejustificate și ireale, acestea fiind atribuite la costuri indirecte aferente contractelor de construcție, fapt ce a dus la delapidări în proporții deosebit de mari (milioane de lei)”, se mai arată în comunicatul PCCOCS. 

Vasile Stoinov, șeful adjunct al PCCOCS, oficiul Sud, a declarat că suspecții își recunosc parțial vinovăția și colaborează cu ancheta, dar surse din cadrul primăriei Chioselia Rusă, unde au avut loc percheziții, spun contrariul. Ele leagă acțiunile procurorilor de anumite interese politice. Persoana cu care am discutat nu a vrut să se prezinte și a insistat să revenim cu un apel pentru a discuta cu secretara primarului, care ar ști mai multe detalii. Ulterior, l-am contactat chiar pe Gheorghi Gospodinov, la numărul său de mobil. Deși aflat în arest la domiciliu, acesta ne-a răspuns, dar a închis imediat ce ne-am prezentat și i-am spus despre ce vrem să discutăm. Nici secretara primarului de la Chioselia Rusă nu a fost mai deschisă să ne dea detalii, menționând că nu are competențele necesare pentru a vorbi la acest subiect.  

Eugeniu Prutean, primar al satului Talmaza, ne-a declarat că procurorii doar au ridicat niște procese verbale. „Compania Uralis a participat acum doi ani la licitație și a câștigat. Altă companie s-a înțeles și a făcut contract de subarendă și a executat lucrările. Deja ei cum s-au înțeles, e treaba lor. Lucrările au fost efectuate la timp și calitativ, probleme nu-s”, ne-a declarat edilul satului Talmaza. La alegerile locale din 2015, Eugeniu Prutean a candidat din partea Partidului Liberal Democrat. Întrebat din care formațiune politică face parte acum, acesta ne-a răspuns: „Înțelegeți destul de bine din care, Partidul Democrat”. 

Svetlana Cealîcu, primarul satului Chioselia Mare, unde de asemenea au avut loc percheziții, ne-a declarat că nu ne poate oferi informații la telefon. Aceasta a evitat să vorbească și despre o eventuală presiune politică, ce s-ar pune pe unii primari din sudul țării. „Mă iertați, dar telefonic nu dăm informații de genul dat. Telefonic pot să se prezinte multe persoane ca jurnalist. Nu am ce să comunic. Eu nu sunt de acord că ar fi presiuni politice. Cred că fiecare persoană își îndeplinește atribuțiile de serviciu și asta e tot”, ne-a spus Svetlana Cealîcu. La alegerile locale din 2015, ea a candidat din partea PLDM. Întrebată despre apartenența sa politică din prezent, ea ne-a tăiat-o scurt, „telefonic nu mai dau informații, de ce insistați?”.

Amintim că în aprilie 2017, Svetlana Cealîcu, alături de mai mulți primari din țară a fost reținută în urma perchezițiilor efectuate de ofițerii CNA în mai multe locații din întreaga țară, pentru trucarea licitațiilor publice și delapidări din finanțările Fondului de eficiență energetică. Ulterior, aceasta a fost eliberată de procurori. 

Despre cum circa 100 de primari, majoritatea din opoziţie, au ajuns în ultimii cinci ani în vizorul organelor de anchetă, unii dintre care au trecut de partea puterii, citiți într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice.

Mariana Colun
31/05/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii