Percheziții la CRIS „Registru”. Au fost intentate trei dosare penale, iar o comisie de examinare pentru obținerea permisului de conducere, eliberată in-corpore

Anticoruptie.md
13/09/2016

Ofițerii CNA și procurorii Anticorupție au desfăşurat marți, 13 septembrie, percheziții acasă și la biroul unui angajat al Centrului Resurselor Informaționale de Stat (CRIS) „Registru”, dar și la domiciliile a cinci intermediari care ar fi favorizat susţinerea cu succes a examenelor teoretice şi practice pentru obţinerea ulterioară a permiselor de conducere de diverse categorii. Oamenii legii au intentat trei cauze penale pentru trafic de influență. 

Potrivit informaţiilor preliminare, oferite de CNA, promovarea examenelor şi obţinerea permisului ar fi costat circa 550 de euro. Totodată, mai multe dosare personale ale candidaţilor au fost depistate în locaţiile unde au avut loc percheziţiile, inclusiv ale celor care deja au susţinut probele, precum şi mijloace financiare.

Serviciul de presă al CNA precizează că, acțiunile de urmăre penală continuă pentru identificarea persoanelor implicate, dar şi pentru adunarea probelor ce ar confirma obținerea frauduloasă a permiselor de conducere.

Pe de altă parte, CRIS „Registru” anunță că a suspendat in-corpore Comisia de examinare pentru obținerea permisului de conducere din cadrul Secției de calificare a conducătorilor auto Chișinău. „12 angajați cu funcții de examinatori ai conducătorilor auto din municipiul Chișinău, angajați ai CRIS Registru, au fost suspendați din funcție, urmare a unei anchete de serviciu interne, care a scos la iveală mai multe abateri în executarea atribuțiilor de serviciu. Concomitent, Departamentul Identificare Înmatriculare a Transportului și Calificare Auto în premieră a inițiat, în modul stabilit de legislație, procedura de anulare a 17 permise auto obținute prin fraudă”, potrivit comunicatului de presă al instituției.

Potrivit Serviciului de presă, aceste acțiuni se înscriu în setul de măsuri inițiate de Ministerul Tehnologiei Informațiilor și Comunicațiilor, ce ar avea ca scop excluderea corupţiei şi asigurarea unor condiţii transparente pentru obţinerea permisului de conducere. „În cadrul anchetei preliminare efectuate de Serviciul Securitate și Regim al ÎS CRIS Registru, urmare a verificării minuțioase a desfășurării examenelor pentru obținerea permiselor de conducere la proba practică, s-a constatat că a fost admisă calificarea nejustificată a mai multor candidați. Dovadă a abaterilor menționate sunt contrapunerea punctelor de penalizare din chestionarul fiecărui candidat cu înregistrările video și calificativul atribuit. De asemenea, au fost acumulate probe care demonstrează obținerea permiselor de conducere de către unii candidați prin fraudare”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

Anticoruptie.md
13/09/2016Become a Patron!

Comentarii